*

Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholilaki

Selvä enemmistö haluaa vahvat oluet ja "limuviinat" kauppaan

Iltalehti on teettänyt mielipidekyselyn, jossa kysyttiin kansalaisten mielipidettä nelosoluen ja "limuviinojen" mahdollisesta tulosta ruokakaupan hyllyille. Valtaosa kansalaisista oli sitä mieltä, että vahvat oluet voisivat sinne tulla. 59% kansalaisia kannattaa uudistusta siinä muodossa, josta hallituspuolueet sopivat runsas vuosi sitten. Vastustajia oli 34% ja kantaansa ei osannut sanoa 8%.

Puskaradio - miksi media lobbaa alkoholilakia vastaan?

Moni eri medioita aktiivisesti seuraava on varmaan pannut merkille, että uutisointi erityisesti alkoholilaista on ollut kovin yksipuolista. Puoleksi on jostain syystä valikoitunut lakiesityksen vastustajien puoli, jonka henkisenä johtajana vaikuttaisi olevan kepun Pekka Puska. Ei ihan heti uskoisi, mutta asiat monesti ovat niin kuin näyttää. Tämä käy selkeästi ilmi, jos esimerkiksi Helsingin Sanomien hakuun kirjoittaa hakusanaksi alkoholilain ja katselee tuloksia; pääkirjoituksia, mielipidetekstejä ja analyysejä.

Alkoholilain uudistus

Nykyinen kielto- ja rajoituskeskeinen holhoava alkoholipoliikka on lähes 90 vuotta houkutellut kansan nauttimaan kiellettyä hedelmää kaksin käsin ottamalla ryyppäämisestä vastuun pois pullon haltijan omista käsistä. Hyväksytty syy olla kiltti ja tottelevainen lapsonen normaalin rajoittamista vastaan kapinoivan suomalaisen jurrikan sijasta on ainoastaan tilanne, kun itsellä ei ole eikä kaverit tarjoa.

Alkoholilain kokonaisuudistus etenee

Hallitusryhmät ovat sopineet siitä, että alkoholilain kokonaisuudistus tuodaan eduskunnan käsittelyyn eduskuntaan siinä muodossa, jonka hallitus sopi jo runsas vuosi sitten. Sen myötä kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholipitoisuus nousee 5,5%:in ja valmistustaparajoituksista luovutaan.

Alun perin tämän lain piti olla voimassa jo tämän vuoden alussa. Nyt hallitus pyrkii saamaan lain voimaan vuoden 2018 alusta.

https://yle.fi/uutiset/3-9681755

Alkoholikulttuurin muutos on pelkkä kangastus

Olen aiemmin todennut, että juomisemme kulttuuri muuttuu, kun humalahakuisuus ei enää ole sosiaalisesti hyväksyttävää. Tähän asiaan ei ole mitään vaikutusta sillä, saako maitokaupasta votkaa vai vain pilsneriä. Se joka viinaa tarvitsee, hakee sitä halutessaan vaikka kiven kolosta. Tai yöaikaan Helsinginkadulta. Minäkin tein siellä joskus 1980-luvulla yöaikaan pari kertaa kaupat, kun bileissä loppui boolista terä. Ei saanut kioskilta, joten meni vähän harmaan talouden tukemiseen.

Rikos on vanhentunut.

Alkoholin ikärajavalvonta toimii Suomessa

Suomessa toimii erinomaisen hyvin alkoholin ikärajavalvonta. Siksi en ymmärrä huolia "limuviinasta". 

Omasta mielestäni kaupoilla tulisi olla oikeus myydä sitä alkoholia mitä itse katsovat parhaiten sopivan tuotevalikoimaan. Eli suomeksi viinit, viinat, oluet voisivat aivan hyvin olla ruokakaupassa myynnissä.

Niin kauan kun viina on tabu ja se halutaan pitää monopolin alla, ei muutosta juomakulttuuriin tule. 

Holhous ei sovi nykypäivän yhteiskuntaan, ei ainakaan 100 vuotiaan Suomen.

Holhous on kiusaamista

Miksei voi vain elää ja hengittää vapaasti? Miksi aikuisille pitää antaa pakkoapua eli holhota. Paraskin paimentaja tekee itsekin virheitä, mutta ei ole tietävinään, että omista virheistä oppii ja niitä myös sietää parhaiten. Kun itse mokaa, ei ole edellytyksiä syyttää ketään, ymmärryksen omasta vastuusta on pakko kasvaa.  

Kun autetaan, autetaan sitten, kun apua pyydetään. Niin juoppoa kuin vaikka työtöntä. Holhous on kiusaamista.

Alkoholilain muutos?

Taas kerran paljon pöhinää pöntössä asian ytimen vieressä.
Olennaista alkoholipolitiikassa on haittojen minimointi. Haittojen syy on holhous: tähän saakka yhteiskunta on pyrkinyt riistämään kansalaisilta vastuun alkoholinkäytöstään erilaisin rajoituksin. Tottakai kielletty hedelmä kiehtoo eli rajoitukset maksimoivat käytön. Kun aikoinaan määräraja oli neljä pulloa per ostokerta, siitä tuli ostomäärästandardi.

Keskusta tekisi alkoholilaista omantunnon kysymyksen

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät eivät päässeet keskiviikkona sopuun alkoholilain kokonaisuudistuksesta, kun keskusta ei pitäytynyt hallitusneuvotteluissa sovituissa asioissa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asia palaa nyt hallituksen pöydälle.

Ylen A-studiossa eilen vierailleen keskustan kansanedustaja Markus Lohen mukaan nelosoluet nousivat kynnyskysymykseksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä