Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tukipaketit

Jyrkkä EI Turkin ja Syyrian EU-tukipaketeille

Muutama viikko sitten oli paljon puhetta varsinkin Saksassa, että Turkille pitää antaa suuri tukipaketti, ilman IMF:ää tai sen kanssa niin, että EU:n veronmaksajien raha pehmentää IMF:n vaatimuksia Turkille.

Tämä on tyyppiesimerkki siitä, miten Ranska ja Saksa itse tekevät päätökset, mutta maksajina onkin koko EU ja sen jäsenmaat. Ranska ja Saksa vastustavat ankarasti Turkin jäsenyyttä EU:ssa, koska Turkki olisi tulevina vuosikymmeninä väestöltään selvästi suurin EU-jäsenmaa.

Tuulisähkön tuotannosta poistetaan julkinen tuki.

Myöntääkö poliitikko joskus virheensä? Hiilidioksidin vähentäminen ei syöttötariffia tuulisähköstä maksamalla onnistunut, - ilmaston lämpenemisen hillintä oli bluffi. Lämpenemisen sijasta ilmasto kylmenee. Tuulisähkön syöttötariffi rahat häviää kuin tuhka tuuleen. Ilmastorahastoon sijoitetut valtion rahat ovat hukkaan mennyttä pääomaa Suomesta. Ihminen ei pysty ilmastonmuutosta estämään. Ilmastonmuutokseen on jokaisen sopeuduttava, se on pakko, ei me voida muuta tehdä. Ei Suomi voi maailman väestöräjähdystä estää toimillaan, eikä ilmastorahasto sijoituksilla.

 

Avoin kirje Paavo Väyryselle

Arvoisa Paavo Väyrynen , ensinnäkin kiitokseni siitä ,että kansalaisaloitteellanne olette saanut aikaan keskustelukulttuurin muutoksen Suomen euro-alueen jäsenyyden ongelmien  ja varsinkin niiden ilmiselvän ratkaisumallin suhteen. Se, mikä on ollut lähestulkoon tabu, varsinkin valtamediassa, eli euro-ero, on on nyt päässyt häpeänurkastaan, mukaan normaaliin yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Euroopan kolossaalinen virhe

Hiekka yhtenäisen Euroopan tiimalasissa on käymässä vähiin. Luottamus koko EU:ta kohtaan on rapistunut enimmäkseen eurokriisin vuoksi. Esimerkiksi kolme kreikkalaista neljästä katsoo, ettei heidän äänensä kuulu EU:ssa. Vastaavasti EU:n pohjoismaisissa jäsenmaissa luottamus EU:in on säilynyt melko vakaana. Tämän vuoksi Suomessakin on vaikea nähdä Euroopan todellista tilaa.

Hyväntahtoisuuttaan vai typeryyttään?

Kreikka on tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jättänyt Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle noin 1,5 miljardin euron lainaerän maksamatta ajallaan. Näillä näkymin seuraavaksi maksamatta jää 20.7. noin 3,5 miljardin euron erä Euroopan keskuspankki EKP:lle.

Tämä ei ole yllätys. Jo keväällä 2010 ennen ensimmäistäkään tukieuroa Kreikka tiedettiin maksukyvyttömäksi – eli oli yleisessä tiedossa, että rahoja ei tulla saamaan takaisin sen jälkeen kuin uusien tukirahojen talikointi Kreikkaan loppuu. Lapiointi loppui elokuussa 2014.

Ne oikeat kysymykset

Huomasin ilokseni, että edellinen blogini sai runsaasti palautetta. Se on hyvä asia, sillä se auttaa kehittämään ja ohjaamaan omaa kirjoitteluani. Hyvää oli lisäksi se, että ne herättivät minut pohtimaan niitä "oikeita kysymyksiä". Ikävää oli se, että palautteessa oli niputtain epäoleellisia kysymyksiä ja pohdintoja, mutta niilläkin oli tehtävänsä. Ilman niitä en olisi varmastikaan ajautunut pohtimaan näitä "oikeita kysymyksiä".

Kreikka jättänee velkansa hoitamatta

Kreikan tammikuussa äänestämä parlamentti nimitti huhtikuussa julkisen velan totuuskomitean, jonka tehtävänä oli puntaroida Kreikan valtiovelan laillisuus ja oikeudenmukaisuus. Komitea on saanut keskiviikkona laadittua alustavan raportin. Raportin mukaan kaikki Kreikan julkinen velka on vailla laillista pohjaa, laittomia ja "vastenmielisiä".

Kreikka valmistautuu velkojen laiminlyönteihin

– Olemme tulleet tien päähän. Jos eurooppalaiset eivät vapauta tukipakettirahoja, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, toteaa Kreikan hallituksen virkamies arvostetulle talouslehti Financial Timesille koskien Kreikan velkojen laiminlyöntiä.

Kreikka siis varautuu siihen, että Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n saatavat jäävät hoitamatta touko- ja kesäkuussa. Hoitamattomien luottojen erä nousisi noin 2,5 miljardiin euroon.

Kuka murentaa kansalaisten luottamusta päättäjiin.

Tiedätte varmaan, mihin taikureiden tekemät  silmänkääntötemput  perustuvat. Poliittinen eliittimme koettaa kovasti käydä taikurista. Ehdotan lisäopintoja. Ja vaikka tälläisessä tapauksessa yleinen neuvo lienee: älä luovu vielä päivätyöstäsi, tässä kohdaassa on pakko sanoa: luovu päivätyöstäsi ja välittömästi.

Stubbin viesti suomalaisille: "kusessapa olette, koska vietiin teidän rahat"

Vaalien lähestyessä eurostoministeri ja ylikansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbilla on viesti jokaiselle suomalaiselle. Stubbin mukaan "yksikään suomalainen veronmaksaja ei ole hävinnyt sentin senttiä, ei latin latia Kreikkaan - toistaiseksi".

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä