Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Paperiteollisuus

Quo vadis - Mihin menet metsätalous?

Metsätalouden suuri muutos lähestyy usein huomaamatta. Muutos kääntää metsätalouden pohjavirtaa, megatrendiä, ja muutoksen vaikutus kestää pitkään, vähintään yli yhden sukupolven tai jopa puolen vuosisadan ajan.

Metsätalouden pohjavirran iso muutos tapahtui heti sotien jälkeen. Tehometsätalous tuli maahamme, tai ainakin tehohakkuut tulivat. Meidän oli saatava sotakorvaukset maksetuiksi määräaikaan mennessä, lupauksemme mukaan.

Kannattaisiko tehdä puoli tuntia pidempää päivää?

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen ehdotti taannoin paperitehtaiden työpäivien pidennystä 7,5 tunnista kahdeksaan tuntiin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kiirehti heti tyrmäämään ajatuksen palkkojen leikkaamisena.

On toki totta, että laskennallinen keskituntipalkka järjestelyllä pienenisi, mutta työntekijän kuukaudessa käteen jäävä osuus pysyisi kuitenkin samana.

Tuotantosuunnan muutos

Suomalainen paperiteollisuus reagoi muutama vuosi paperin sitten kysynnän vähenemiseen paniikinomaisesti lopettamalla useita, kannattaviakin, tuotantolaitoksia. Toinen vaihtoehto olisi ollut miettiä tuotantosuunnan muutamista näissä laitoksissa kysynnän muutosten mukaan.

Nyt vihdoinkin tällaistakin ajattelua on syntynyt. Metsä Board on irtautumassa paperin tuottamisesta kokonaan. Näin ainakin Husumissa Ruotsissa, jossa paperin tuottamisesta siirrytään kartongin tuotantoon vuoden 2016 alusta.

Kuitenkin iloisia uutisia

Uutiset paperiteollisuudesta ovat olleet viime vuosina ikävän mollivoittoisia. Ja ihan syystäkin. Sain tänään vastailla, kerrankin, positiivisessa tilaisuudessa kysymyksiin alan tulevaisuudesta. Olin puhumassa UPM Kymin sellutehtaan laajennuksen harjakaisissa. Tuotantomäärää nostetaan laajennuksen myötä 170 000 tonnilla 700 000 sellutonniin.

Kyyditetään EK:n johto viikoksi Vieremälle

Eilen julkistettiin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n raportti ”Kasvun manifesti”. Raportin ydinsanoma on se, että ilman merkittäviä toimenpiteitä Suomesta katoaa 600.000 työpaikkaa. Ongelmiksi nostetaan erityisesti ve­ro­tus ja sään­te­ly, jul­ki­sen sek­to­rin ko­ko, in­no­vaa­tio­ra­hoi­tus, ener­gia­po­li­tiik­ka ja työ­mark­ki­nat. Samassa raportissa todettiin, että Suomalaisen teollisuustuotannon määrä on laskenut noin kolmanneksen vuosien 2007 ja 2013 välillä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä