Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Olutliitto

Oluttiedon ja -terminologian koulutus tarpeen

Suomalainen olutjournalismi on vain reilun kolmen vuosikymmenen ikäinen. Se on kuitenkin ollut voimissaan pidemmän ajan kuin suuri osa käsityöoluista makukokemuksensa ammentava sukupolvi on nauttinut oluitaan tai edes elänyt.

Olutjournalismimme kulmakiveksi voidaan laskea edesmenneen lehtimiehen ja kirjailijan Unto Tikkasen aloittama olutkoulu Uudessa-Suomessa 1980-luvun alussa. Unto teki vuosikymmenet uraauurtavaa työtä sekä olutkulttuurin että alan journalismin eteen.

Kristillisten tulo hallitukseen toisi lunta tupaan alkoholilain uudistuksessa

Hyvät olutsisaret ja -veljet, meillä saattaa olla vielä kylmä kyyti edessä. Rajusti jäitä olutravintoloiden ja -kauppojen porstuaan on luvassa, mikäli kristillisdemokraatit alkavat yhdessä keskustan raittiussiiven kanssa ohjata alkoholilain kokonaisuudistusta.

Sääntelysatraapit alkoholilain uudistamisen esteenä

Käynnissä olevaa alkoholilain uudistusta jarruttavat eniten 1950 ja -60-lukujen entiset nuoret, joiden juomistottumuksiin ja alkoholipolitiikkaan liittyvät asenteet ovat peräisin sotienjälkeiseltä ajalta. Alkoholiasenteiden vastakkainasettelussa on ensisijaisesti kyse eri sukupolvien kulttuurien ja maailmankuvien välisistä eroista, eikä STM:n lietsomasta juomatoimialan ja terveysfundamentalistien välisestä kamppailusta.

STM ohjaa alkoholikeskustelua lillukanvarsiin

Sosiaali- ja terveysministeriön voimakaksikko, Kari Paaso ja Ismo Tuominen, on kuumaa tavaraa mediassa.  Meritullinkadun Batman ja Robin lupaavat kansalle sirkushuveja sallimalla triplakossut ja jallukierrokset baareissa. Samalla kenkää saavat valtionhallinnon pahikset, nuo baariväen ja kapakoitsijoiden vihaamat alkoholitarkastajat.

Ja kansa hurraa. Vihdoinkin kossua jallulla ja ämpäri kaljaa päälle!  Ihan ilman valvontaa, voi tätä elämää!

Kohtuukäyttö mukaan alkoholilain uudistukseen

STM:n johtaja Kari Paaso sanoo päivän Helsingin Sanomissa, että syksyllä eduskunnan käsittelyyn tulevan alkoholilain kokonaisuudistuksen ”valmistelutyötä on vuosien mittaan tehty jo hirveästi". Se on totta. Paasolla ja erityisesti hänen aisaparillaan hallitusneuvos Ismo Tuomisella on varmasti jo sen seitsemän eri versiota uudesta alkoholilaista lisäkiristyksineen.  

Suomeen on suunnitteilla uusia pienmallastamoita

Olin viime viikolla ETL:n mallasohraretkellä, jossa oli tarjolla runsaasti ajankohtaista tietoa oluen raaka-aineista. Yksi mielenkiintoinen pointti oli se, että käsityöpanimobuumi synnyttää uusia pieniä mallastamoita, jotka pystyvät kevyesti vastaamaan pienpanimoiden tarpeisiin.

Alkoholittoman oluen suuri kupla ja Ylen uutisankka

Yle Uutiset revitteli tänä aamuna pääjuttunaan, että ”Suomi raitistuu – alkoholittomien juomien myynti hurjassa nousussa”. Kyseessä on yksi suurimmista uutisankoista koko kesänä. Raittiusväki ja Alkon mainosmiehet ovat taas vieneet laiskoja toimittajia perässään kuin naapurin pöljää pässiä.

Ylen uutinen rinnastaa kaksi asiaa joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa sekoittamalla alkoholittomien juomien myynnin kasvun ja alkoholin kokonaiskulutuksen vähenemisen keskenään.

Natsitervehdys ei ole vitsi

MoonTV:n juontaja-toimittaja sanoo vitsikkäästi Sieg Heil! kilistäessään saksalaista vehnäolutta sisältävää lasia nettitv:n insertissä. On vastenmielisen typerää käyttää natsitervehdystä maljankohottamisen yhteydessä.

Tolkun olutpolitiikkaa jo viisitoista vuotta

Oluenkuluttajia ja olutseuroja yhdistävä Olutliitto täyttää tänään 15 vuotta. Yli 2000 jäsenen Olutliitto on yksi merkittävimmistä kuluttajajärjestöistä Suomessa. Nyt jos koskaan oluenkuluttajat tarvitsevat äänitorvensa tolkullisen alkoholi- ja olutpolitiikan puolesta.

Olutkulttuurimme on vahvassa murroksessa. Kotimaiset sityöoluet kasvattavat suosiotaan. Panimoteollisuus hakee muotojaan laajentamalla valikoimiaan. Olut on kavunnut pikkuhiljaa viinin rinnalle ruokajuomana sekä arjessa että juhlatilaisuuksissa.

Jouduin Keskustan puoluejohtajan sylkykupiksi

Keskustan rivit ovat aivan sekaisin alkoholipoliittisissa linjanvedoissa. ”Kepugaten” ärsyttämät keskustajohtajat etsivät itse aiheuttamaansa kohuun syyllisiä ulkopuolelta. Nyt oli minun vuoroni saada osani keskustajohdon syyllistämistalkoista. Olenhan oluenkuluttajia ja olutseuroja yhdistävän Olutliiton puheenjohtaja ja ”Keskiolut takaisin Alkoon” -olutpolitiikan ehdoton vastustaja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä