Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja, joka ei juo kahvia eikä maitoa. Oluen ja olutkulttuurin asiantuntija. Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö. www.viisitahtea.com.
Tapasin maanantaina kenraalimajuri evp. Lauri Purasen. Hänellä on Suomen ilmavoimien tulevaisuuden – ja koko maanpuolustuksen – kannalta huomattavan suuri rooli.
Entinen Ilmavoimien komentaja toimii puolustusministeriössä ohjelmajohtajana vetämässä tarjouskilpailua, jossa F/A-18-Horneteille etsitään korvaajia, joista ainakin osa lentänee Suomen taivaalla vielä vuonna 2060.
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg on perustellut poikkeuksellisen laajasti ilmavoimien hävittäjähankinnan eli HX-hankkeen tarpeellisuutta.
Uusimman maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina Lindberg totesi, että HX-hanke on Suomen sotilaallisen puolustuksen kannalta elintärkeä strateginen hanke.
Ilmavoimien hävittäjähankinta, HX-hanke, pääsi viikonlopun lentonäytösten ansiosta aivan uudelle tasolle. Kaikki viisi Hornetien seuraajaehdokasta esittelivät koneita laajalla rintamalla Helsingin Kaivopuiston ja Seinäjoen lentonäytöksissä.
Samalla suomalaiset saivat maistiaisia siitä, millaisia herkkuja ilmavoimille on luvassa 2020-luvulla. Pelkästään Kaivopuistossa oli viranomaisten arvion mukaan perjantaina noin 130 000 katsojaa.
Suomalaisen ilmailun ja varsinkin sotilasilmailun ystäviä hemmotellaan toden teolla kesäkuun lentonäytöksissä Helsingin Kaivopuistossa ja Seinäjoen AirShow:ssa.
Kiitos kuuluu tietysti hävittäjähankinnalle eli HX-hankkeelle, jossa etsitään seuraajaa ilmavoimien nykyisille F-18 Horneteille. Hankinta on saanut kansainväliset hävittäjävalmistajat aktivoitumaan Suomen suuntaan ja tuomaan näytille kisassa mukana olevia seuraajakandidaatteja. Vaikka kansa ei Hornetien seuraajaa valitse, niin hävittäjävalmistaja haluavat tuoda omat ehdokkaansa myös suuren yleisön maisteltavaksi.
Ilmavoimien nykyisen hävittäjäkaluston eli F-18 Hornetien seuraajan valinta ottaa aika ajoin kierroksia ja käy välillä jopa jälkipoltolla.
Viiden seuraajakandidaatin (Gripen, Eurofighter, F-35, Super-Hornet, Rafale) ulostulot ylittävät takuuvarmasti uutiskynnyksen. Eikä mikään ihme. Kyseessä on pelkästään koneiden osalta 7-10 miljardin hanke puhumattakaan koko elinkaarikustannuksista.
Hävittäjähankinnan myötäjäislahjana luvassa kehittämiskeskusta, kokoopanoa ja satoja työpaikkoja
Suomella ja Saabilla on ollut vuosikymmenten ajan erityinen suhde. Rakkautta on ollut ilmassa iät ajat. Se näkyy edelleen maanteillä, vaikka henkilöautoja Saab ei ole enää nimissään tehnyt. Saabisteja riittää.
Myös ilmatilassa ruotsalaiset vehkeet ovat olleet pitkään näkyvillä. Drakenit lensivät vuoteen 2005 asti ilmavoimien väreissä. Nykyisin Tre Kronorin Gripenit ovat viikottaisia vieraita yhteisissä harjoituksissa ilmavoimiemme F-18 Hornetien kanssa.
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja, joka ei juo kahvia eikä maitoa. Oluen ja olutkulttuurin asiantuntija. Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö. www.viisitahtea.com.