Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kristillisten tulo hallitukseen toisi lunta tupaan alkoholilain uudistuksessa

Hyvät olutsisaret ja -veljet, meillä saattaa olla vielä kylmä kyyti edessä. Rajusti jäitä olutravintoloiden ja -kauppojen porstuaan on luvassa, mikäli kristillisdemokraatit alkavat yhdessä keskustan raittiussiiven kanssa ohjata alkoholilain kokonaisuudistusta.

Mahdollisesti eroava pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aloittanee välittömästi uuden enemmistöhallituksen kokoamisen. Kristillisdemokraattien ex-puheenjohtaja Päivi Räsänen osoitti jo Ylen A-studiossa lipevällä tavalla halunsa keskustan kelkkaan uutta hallitusta muodostettaessa. RKP:lle sopii käytännössä mikä tahansa porvarihallituksen ohjelma.

Joka tapauksessa uusi hallitus saisi myös uuden ohjelman. Sipilän nykyhallituksen ohjelmassa ei sanaa alkoholi mainita lainkaan. Kuitenkin ministeri Juha Rehula (kesk.) ja STM:n virkamiehet valmistelevat täyttä päätä uutta alkoholilakia niin, että sen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2017 alussa.

Hallituksen hajoaminen tarkoittaisi sitä, että alkoholilain uudistustyö palaisi muiden lakihankkeiden tavoin alkupisteeseen tai käytännössä siihen samaan tilanteeseen, jossa se on edellisten hallitusten jäljiltä ollut. 

On lähes päivänselvää, että KD:n tuleminen hallitukseen toisi alkoholilain kokonaisuudistuksen kirjaimellisesti hallitusohjelman tasolle. Silloin suurena uhkana olisi, että päihdehaittojen vähentämistä perusteena käyttäen alkoholilakia alettaisiin sorvata kohti keskustan työvaliokunnan vuonna 2013 ohjaamaa suuntaa eli saatavuuden vaikeuttamista ja hintojen eli verojen korottamista -- siis entistä vahvemmin ja suoraviivaisemmin kohti uusia kieltoja ja rajoituksia.

Hallituksen erotessa myös ministeripaikat menisivät uusjakoon. Alkoholiasioissa tiukkaa sääntelyä edustava Rehula on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön ykkösnyrkki. Hän on yksi sote-revohkan pääarkkitehdeistä, joten hän jatkanee nykytehtävässään.

Mutta mitkä salkut tulisivat uusjaossa kristillisdemokraateille? Puheenjohtaja Sari Essayahia ei voitaisi ministerikuvioissa ohittaa. Pahin kauhuskenaario on se, että KD vaatisikin kaksi hallituspaikkaa ja istuttaisi oman henkilönsä STM:n kakkosministeriksi. Sille paikalle olisi ehdolla kaksi poliitikkoa:
1) Päivi Räsänen, joka on ammatiltaan lääkäri sekä ex-ministeri ja
2) eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen, 1. kauden kansanedustaja ja puolueen 3. varapj. Sari Tanus, joka on lääketieteen lisensiaatti ja ammatiltaan gynekologi.

Tanus oli ehdolla KD:n puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa, mutta hän vetäytyi kisasta loppusuoralla. Päivi Räsäsen kansansuosion tuntien pidän ehdokkaista Tanusta huomattavasti Räsästä vahvempana.

Toinen vaihtoehto on, että saamme ensi keväänä uudet eduskuntavaalit, mikä merkitsisi perussuomalaisille varmaa tappiota, eikä keskustankaan tilanne näyttäisi yhtä ruusuiselta kuin viime keväänä. Sen tien päässä kummittelee puolestaan SDP:n kaikkea holhousta ajava sosiaalitanttasiipi. Siitähän olemmekin saaneet tuta monta edellistä hallituskautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Alkoholilainsäädäntöön tulisi todellakin takapakkia. Ja muutoinkin mentäisiin takapajuisempaan suuntaan. Myös lääkärit saisivat oikeuden kieltäyttyä tehtävistään, jos tehtävä on vastoin heidän vakaumustaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oikeastaan koko alkoholipolitiikan lähtökohdaksi pitäisi ottaa Raamattu, koska länsimainen kulttuuri monelta osin perustuu Raamattuun. Laki perustuu Mooseksen lakiin, kuten myös osittain ruokakulttuuri. Emme syö kissoja, koiria tai rottia, kuten Aasiassa, koska Mooseksen laki kielsi kyseisen ruokavalion. Perinteet jatkuvat. Raamatussa on varoittava esimerkki Mooseksen kotikännäämisestä joka päätyi sovittamattomaan perheriitaan. Jeesus puolestaan söi ja joi, mutta kohtuudella, mistä tunnetuin tapaus on viimeinen ehtoollinen.

Raamatun käsitys ei tue valtion viinamonopoleja, mutta tuomitsee ahneen rahastamisen, mitä valtion alkoholiverotus on kyllä. Siis, jos KD ajaisi Raamatun mukaista alkoholipolitiikkaa, se tarkottaisi vapaata alkoholipolitiikkaa.

Petteri Hiienkoski

Juu ja ympärileikkaus tulisi kaikille pakolliseksi!

Toimituksen poiminnat