Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

STM ohjaa alkoholikeskustelua lillukanvarsiin

Sosiaali- ja terveysministeriön voimakaksikko, Kari Paaso ja Ismo Tuominen, on kuumaa tavaraa mediassa.  Meritullinkadun Batman ja Robin lupaavat kansalle sirkushuveja sallimalla triplakossut ja jallukierrokset baareissa. Samalla kenkää saavat valtionhallinnon pahikset, nuo baariväen ja kapakoitsijoiden vihaamat alkoholitarkastajat.

Ja kansa hurraa. Vihdoinkin kossua jallulla ja ämpäri kaljaa päälle!  Ihan ilman valvontaa, voi tätä elämää!

Ravintoloiden älyttömien myyntisäännösten vapauttaminen ja senttimittojen poistaminen ovat toimenpiteinä toki tarpeellisia, mutta pelkkiä lillukanvarsia, kun puhe pitäisi käydä todellisesta lainuudistuksesta. Alkoholitarkastajien poistaminen ei muuta ravintoloiden vastuita anniskelutoiminnassa mihinkään, sillä jo nykyinen EU-lainsäädäntö perustuu omavalvontaan. Toki nyt vihdoin siirrytään tsaarinajan käytännöstä noudattamaan 20 vuotta voimassa olleita EU-lakeja.

Voimakaksikon rinnalla vaaleilla valitut kansanedustajat ovat saamassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa paksupäisen huutolaispojan aseman. Tuominen ehtikin jo todeta, että päättäjät eivät usko tutkimustietoa alkoholiasioissa.

"Eduskunnassa on edelleen kansanedustajia, jotka huutavat sosiaalisessa mediassa, että liian korkea alkoholiverotus tuhoaa ja tappaa ravintoloita ja pienpanimoita. On siis ihan sama, mitä lukuja tai tietoja esittää, osa poliittisesta kentästä ei niihin reagoi", Tuominen sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa (16.10.).

Virkamiehet unohtavat, että itse asiassa Alkon monopolin purkaminen ihan oikeasti kiinnostaa eduskuntaa.  Varsinkin uudet ja alle 40-vuotiaat kansanedustajat haluavat purkaa alkoholipolitiikkaan ja lainsäädäntöön liittyviä määräyksiä ja rajoituksia sekä ohjata alkoholin nauttimista ravintoloihin pois kotisohvilta ja kaduilta.

Kevään eduskuntavaalien vaalikoneiden vastausten perusteella lähes puolet eli peräti 95 kansanedustajaa olisi valmiita sallimaan joko vahvojen oluiden tai mietojen viinien myynnin päivittäistavarakaupoissa. Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajista jopa kaksi kolmasosaa on mietojen juomien myynnin vapauttamisen kannalla. Keskustan edustajista viinit ja oluet maitokauppoihin -linjalla on lähes joka kolmas.

STM aikoo tuoda alkoholilain valmistelun lausuntokierrokselle helmikuussa. On hyvä, että ministeriö on asiassa aloitteellinen, mutta ketunhäntä pilkottaa virkamiesten kainalosta. Kyse on vuosia valmisteilla olleesta lainvalmistelusta, joten olisi vähintäänkin suotavaa, että STM nousisi pois poteroistaan ja olisi aidosti avaamassa laajaa kansalaiskeskustelua Suomen alkoholipolitiikan suunnasta 2020-luvulle - siis luomassa sananmukaisesti kokonaisuudistusta.

Heikki Kähkönen
puheenjohtaja
Olutliitto ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pienikin askel oikeaan suuntaan on askel sekin. Ei siitä kannata mieltänsä pahoittaa. Pienin askelinhan, joskus yksi taakse ja sitten taas kaksi eteen, Suomen alkoholipolitiikkaa on viimeiset vuosikymmenet vapautettu.

Kun kaikki nämä askeleet ovat kumuloituneet aikojen saatossa, huomataan, että olemme kaukana niistä ajoista, jolloin viinakorttia tylylle virkamiesmäiselle myyjälle esittämällä metrin paksuisen Alkon tiskin takaa, ensin puoli tuntia jonotettuaan, saattoi armosta saada kalliilla rahalla ostettua säännöstellyn määrän tiettyä juomaa ennen kuin häpeissään poistui kaulukset pystyssä takaisin kadulle.

Vielä 70-luvulla oli yleistä, että pubien ovilla oli viikonloppuisin kymmenien metrien jonoja ja alikessumainen poke oli haistelevinaan ovelle tulijoiden hengitystä rumbasten heitä huvikseen kävelemään ensin kaksi kertaa korttelin ympäri ennen sisään päääsyä.

Joten perspektiiviä ja kärsivällisyyttä, kyllä se siitä ...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ja tähän perspektiiviin vielä se, että kieltolaki loppui vasta 1932. Eli vanhat ihmiset joutuivat nuoruudessaan juomaan laitonta viinaa.

Toimituksen poiminnat