Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kohtuukäyttö mukaan alkoholilain uudistukseen

STM:n johtaja Kari Paaso sanoo päivän Helsingin Sanomissa, että syksyllä eduskunnan käsittelyyn tulevan alkoholilain kokonaisuudistuksen ”valmistelutyötä on vuosien mittaan tehty jo hirveästi". Se on totta. Paasolla ja erityisesti hänen aisaparillaan hallitusneuvos Ismo Tuomisella on varmasti jo sen seitsemän eri versiota uudesta alkoholilaista lisäkiristyksineen.  

Alkoholilain kokonaisuudistusta on pyöritetty eduskunnassa jo 5-6 vuotta. Asia ei ole edennyt juuri mihinkään, vaikka toki kiristyksiä on tullut mm. mietojen juomien mainontakiellon myötä.

Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä. Nykyinen eduskunta on edellisiä valtiopäiviä vapaamman alkoholipolitiikan kannalla, ja sen pitää näkyä myös lainsäädäntötyössä. STM:n virkamiehet eivät voi harjoittaa omaa sanelupolitiikkaansa ja kävellä lainsäätäjien yli umpimielisillä näkemyksillään ja vanhakantaisella sääntely- ja rajoituspolitiikallaan.   

On hyvä muistaa, että alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelun aikana on toteutettu myös raittius- ja terveysjärjestöjen suuri rakenne- ja järjestöuudistus, jonka myötä on saatu hintojen korotuksen ja saatavuuden rajoittamisen sekä laajemman sääntelyn politiikalle vahva niin sanottu ”kansalaisten tuki”. Tämä kymmeniä miljoonia euroja valtion budjettirahoja vuodessa raittiuspropagandaan upottava koneisto tulee pistämään hanttiin minkä vain kykenee ja ehtii.

Meidän oluenystävien on pidettävä vain päämme ja oltava mukana keskustelussa aivan sen ydintä myöten. Juomakulttuuri on rajussa muutoksessa. Humalahakuisuuden rinnalle haetaan yhä enemmän makukokemuksia ja elämyksiä humaltumisen sijaan. Tässä edelläkävijöitä ovat erityisesti nuoret aikuiset.

Nykyinen alkoholipolitiikka on tullut tiensä päähän. Noin kymmenesosa aikuisväestöstä juo yli puolet kaikesta alkoholistamme. Toinen kymmenesosa on umpiraittiita. Suomalaista rajoituksiin ja veronkorotuksiin perustuvaa alkoholipolitiikkaa tehdään kuitenkin näiden kahden vähemmistön ehdoilla.  On vihdoinkin aika ottaa kohtuukäyttö ja suuri kansalaisten enemmistö mukaan alkoholilain valmistelun perustaksi.  

Kohtuukäyttö on ihmisten arkea. Olut ja muut miedot alkoholijuomat ovat kohtuullisesti nautittuina jopa eduksi terveydelle, eikä naukku päivässäkään aja ketään vielä turmioon.

Heikki Kähkönen
puheenjohtaja
Olutliitto ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoista, miten virallisen totuuden julistajat ovat onnistuneet muokkaamaan jopa kekustelussa käytettävn termistön. Asiaan vihkiynyt olutharrastajakin puhuu kohtuukäytöstä, mitä ihmeen käyttöä? Syön ja juon sokeria monessa muodossa ja tiedostan sokerin suhteettoman suurina määrinä nautittuna olevan terveydelleni haitallista. Harvalla tulisi kuitenkaan mieleen puhua sokerin, tyydyttyneen rasvan, suolan ja nitriittien kohtuukäyttäjistä. Missä on se olennainen ero? Aivan, se on iskostettu takaraivoomme vailla mitään järjellisiä perusteita.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Totta turiset. Kun näiden asioiden kanssa tulee puljattua vuodesta toiseen, tuppaa itsekin fakkiutumaan ja käyttämään ikivanhaa terminologiaa. Olipa hyvä herätys ruveta pohtimaan uusia ilmaisukeinoja ja termejä, sekä tuoda niitä sitten myös keskusteluun mukaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Paason ja miksei muidenkin kannattaa lukaista Dostojevskin 'Rikos ja rangaistus' kirjan toinen luku, jossa hän kertoo pietarilaisen virkamiehen Marmeladovin tapauksen. Edelleen varsin ajankohtainen. E-kirjana ilmainen myös suomenkielisenä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kiintoisaa. Kerro vielä mistä hankit e-kirjan ilmaiseksi? Ei android-versiota.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Muuta alkoholilakia ei tarvita kuin 18 vuoden ikäraja. Sen lisäksi kunnolliset EU-direktiivit jotka määrittelevät, juomien nimitykset, laadut ja valmistusprosessit.

Matias Härkönen

Samaisesta Paasosta kirjoittelin eilen. On täysin käsittämätöntä, että yksi mies saa oman päänsä mukaan kieltää lähes kaiken. Ja kaikesta korostuu, että hän nimenomaan on sitä mieltä, että kieltäminen on ratkaisu kaikkeen.

Eilenhän oli juttua myös siitä, että nuuskaa saisi tuoda vain 0,5kg puolentoistakilon sijaan. Paason mukaan halutaan estää "laitonta myyntiä". Paskapuhetta. Hän on aiemmin halunnut kieltää tuomisen kokonaa.

http://matias.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200161-kiel...

Toimituksen poiminnat