Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Upottiko kepugate SDP:n?

Alkoholipolitiikka ja suomalainen olut nousivat monia aiempia vaaleja näkyvämpään rooliin eduskuntavaaleissa. Kepugate näyttää upottaneen vaaleissa Keskustan sijaan SDP:n, jonka jo vuosia virallisesti harjoittama saatavuuden vaikeuttamisen ja hintojen korottamisen politiikka koki vaaleissa todellisen haaksirikon.

 
Keskustelu suomalaisesta oluesta ja sen kauppamyynnin lopettamisesta leimahti liekkeihin helmikuussa, kun tarkkasilmäiset viihdejournalistit paljastivat, että keskioluen palauttaminen Alkon myytäväksi seisoi yhä tukevasti Suomen Keskustan vaaliohjelmassa. Oluen laimentamisen takana oli koko joukko näkyviä keskustapoliitikoita varapuheenjohtaja Annika Saarikon johdolla.

Kepugateksi ristityn kansalaiskeskustelun odotettiin laimentavan oluen sijaan Keskustan vaalivoiton. Puheenjohtaja Juha Sipilän näyttävä esiintulo ja oluen laimentamisen poistaminen ohjelmista sammuttivat suurimmat liekit. Silti kepugate vei melko määrän ääniä keskustalta Perussuomalaisten ja RKP:n arvoliberaaleille ehdokkaille. 

Tolkkua holhoukseen ja alkoholipolitiikkaan -vaativa Tolkku käteen oli vaalien alla ehdottomasti näkyvin – ja samalla ainoa varteenotettava – yksittäinen kansanliike. Olutliitto on ollut mukana Tolkku-kampanjassa käytännössä lähes sen alusta asti. Otin vastuun liiton puheenjohtajana yhdessä kampanjan puuhamiehen Cyde Hyttisen kanssa mm. Tolkkua holhoukseen -mielenilmauksen ja -vaalipaneelin järjestämisestä aivan vaalien alla 11.4.  ISTV:n ja muun median kautta tilaisuudet keräsivät satoja tuhansia katsojia ja lukijoita.

Tein vaaliyönä yhteenvedon kahden vaalikoneen alkoholi- ja ravintolapoliittisista kysymyksistä. Varsinkin Ylen vaalikoneessa esitetty väite ”Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan” ei saanut juurikaan vastakaikua sosiaalidemokraateissa. Minua jopa yllätti, että Keskustan valituista kansanedustajista viinit ja oluet maitokauppoihin -linjalla on 15 edustajaa, mutta SDP:ssä vain seitsemän.

Demarit ovat vastanneet yhdessä Kokoomuksen kanssa kahden edellisen hallituksen ja sitä kautta myös koko eduskunnan virallisesta alkoholipolitiikasta.  STM:ssä demareilla on ollut alkoholiasioista vastaavan peruspalveluministerin salkku. Ministereinä ovat olleet Maria Guzenina ja Susanna Huovinen, jotka kumpikin ministerinpestinsä aluksi ryhtyivät vaatimaan keskioluen palauttamista Alkoon, Guzenina elokuussa 2011 ja Huovinen heinäkuussa 2013.

SDP:n ”Suunta Suomelle” -vaaliohjelma maailmaa syleilevine tavoitteineen on valovuosien päässä siitä käytännön holhouspolitiikasta, jota puolue on harjoittanut kukkahattu- ja terveystalebanisiipensä johdolla sosiaali- ja terveysministeriössä sekä eduskunnassa.  Eikä tämä ole SDP:lle riittänyt. Puolue on muutaman viime vuoden aikana ulottanut lonkeronsa syvälle miljoonien eurojen vuosittaista valtionapua nauttiviin raittiusjärjestöihin, joiden johdolla suomalaista saatavuuden ja hinnan -alkoholipolitiikkaa on epätoivoisesti toteutettu – ja ainakin tulosten valossa erittäin huonolla menestyksellä.

Eikä tässä jää osattomaksi Vasemmistoliittokaan. Puolueen perustamisesta eli 1990-luvun alusta asti vallankahvassa istunut sosiaalitanttojen junttaosasto, eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan Annika Lapintien johdolla, on saanut puheenjohtaja Paavo Arhinmäenkin lähes neuvottomaksi alkoholiasioissa.

”Tarvitsen lisää objektiivista tietoa tämän vaikutuksista esimerkiksi alkoholihaittoihin. Eduskunnassa minun ei tarvitsisi enää äänestää tyhjää, koska silloin asiasta olisi käyty asiantuntijakuulemiset ja tietopohja olisi huomattavasti nykyistä parempi.”, vastasi Arhinmäki Ylen vaalikoneen kysymykseen viinien ja vahvojen oluiden myynnistä maitokaupoissa.

Tolkku käteen -yhteisön verkkosivuilla kirjattiin vaaleja edeltävän kahden kuukauden aikana yli 700 000 osumaa. Näistä lähes 400 000 rekisteröitiin kahden viimeisen viikon aikana. Tolkku käteen -kampanjassa ei ole kuultu eikä nähty sosiaalidemokraatteja muutamia työpaikkaansa puolesta huolestuneita olevia ravintola-alan ammattilaisia lukuun ottamatta.

Vanha vasemmisto on hakenut mieluummin alkoholijuomista ja niiden käyttäjistä syyllisiä lukuisiin  epäkohtiin kuin että ratkaisuja olisi aidosti etsitty syvemmältä yhteiskunnasta. Merkittävimmät alkoholin liikakäytön syyt ja niiden juuret löytyvät työttömyydestä, syrjäytymisestä ja ihmisten eriarvoistumisesta. Elämässä selviytymisen pakko ja oravanpyörässä pysymisen vaikeus ajavat monet ihmiset epätoivoon, johon on helppoa hakea apua ja lohtua perinteisesti pullosta.

Meidän kohtuukäyttäjien tuomitseminen riskiryhmäksi ja terveyspommiksi sekä Euroopan korkeimman alkoholijuomien verotuksen suosiminen ja juomien saatavuuden vaikeuttaminen, ja sitä kautta Viron viinarallin kasvattaminen, olivat näissä vaaleissa demareille poliittinen itsemurha. 

On yhtä relevanttia sanoa, että kepugate upotti näissä vaaleissa SDP:n kuin perustella demareiden puoluejohtajien tavoin rökälemäistä vaalitappiota populistisella ulkomaalaisvastaisella politiikalla ja syyttämällä Suomea Länsi-Euroopan oikeistolaisimmaksi maaksi.

Tolkun alkoholipolitiikan puolustaminen ja holhouspolitiikan vastustaminen eivät ole oikeistopopulismia.  Nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa voi toteuttaa myös vanhan työväenperinteen ihanteista ja modernin työväenliikkeen lähtökohdista käsin pureutumalla tosiasioihin ja seuraamalla, mihin suuntaan yhteiskunnallinen arvokeskustelu on menossa ja miten siihen voisi itse aktiivisesti osallistua ja vaikuttaa.

Heikki Kähkönen
puheenjohtaja
Olutliitto ry

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Olut vaikutti varmasti SDP:n vaalitulokseen ja autojen himoverottaminen.

SDP ei pidä duunaria ihmisenä, joka tarvitsee kunnollisen auton töissä käymiseen.

Jos duunarin päiväpalkka menee autokuluihin ja muutamaan keskiolutpulloon, niin jotain on raskaasti pielessä.

Keskusta on unohtanut maaseutujuurensa ja autojen verotus on lähellä niiden kylmää sydäntä maalla asuvia kohtaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Keskusta ei missään vaiheessa poistanut keskiolutlinjauksiaan ohjelmistaan, mutta ilmeisesti kohu Keskustan osalta henkilöityi sittemmin tarpeeksi keskustan riveissä kamppailleeseen professori Pekka Puskaan, joka jäi vaaleissa rannalle. Sosialidemokraateilla taas tuollainen keskiolutlinjaus ei nykyisellään ohjelmissa ole, mutta puolue on säännöllisemmin profiloitunut asiassa kun puolueen sisältä varsin korkealta taholta kireää alkoholipolitiikkaa puolustetaan.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

SDP:n upotti duunarit ja mm.maahanmuuttopolitiikka.

Toimituksen poiminnat