Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Jouduin Keskustan puoluejohtajan sylkykupiksi

Keskustan rivit ovat aivan sekaisin alkoholipoliittisissa linjanvedoissa. ”Kepugaten” ärsyttämät keskustajohtajat etsivät itse aiheuttamaansa kohuun syyllisiä ulkopuolelta. Nyt oli minun vuoroni saada osani keskustajohdon syyllistämistalkoista. Olenhan oluenkuluttajia ja olutseuroja yhdistävän Olutliiton puheenjohtaja ja ”Keskiolut takaisin Alkoon” -olutpolitiikan ehdoton vastustaja.

Suomen Keskusta on joutunut ennenkokemattoman mediaryöpytyksen kohteeksi vaatiessaan viikonloppuna julkistetussa vaaliohjelmassa yli 3,7-prosenttisen oluen palauttamista Alkon myytäväksi. Veteraanipoliitikko Sirkka-Liisa Anttila syytti tiistaina muita puolueita, erityisesti Kokoomusta, ajojahdista soimaten mm. kokoomustaustaista Panimoliiton toimitusjohtajaa kampanjan masinoinnista.  

Keskustan puoluehallituksen jäsen ja ruotsinkielisen keskustapiirin toiminnanjohtaja Peter Albäck lähestyi myöhään keskiviikkoiltana henkilökohtaisella Messenger-viestillä syyttäen siinä minua mm. isokiihkoksi, törpöksi jätkäksi, naiiviksi ja tyhmäksi. Albäckin purkauksen taustalla on keskiviikkona Suomenmaa-lehden verkkosivuilla julkaistu pääkirjoitus, johon jätin oman kommenttini.  Siinä Olutliitto irtisanoutuu kepugaten suunnittelusta ja  hyökkäyksestä Keskustaa vastaan.  

Mielenkiintoisinta Albäckin minulle lähettämässä viestissä on se, että hän puoluehallituksen jäsenenä paljastaa keskustajohdon sisällä vallitsevat suuret erimielisyydet alkoholipoliittisissa ja olutta koskevissa linjauksissa.

Puoluehallituksen jäsen Peter Albäck kirjoittaakin, että ”Taidat kuitenkin olla aika törppö jätkä kun uskot että muutama kukkahattutädin laatima päihderaportti onnistuisi saamaan keskikaljan pois Suomen kaupoista.”

Näillä kukkahattutädeillä Albäck tarkoittanee puoluetovereitaan, jotka ovat Keskustan vaaliohjelmaan kirjatun linjauksen takana. Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että tähän ryhmään kuuluvat erityisesti ”idean äiti”, varapuheenjohtaja Annika Saarikko, sekä puolueen työvaliokunnassa asiaa koskevaan päätöksentekoon osallistuneet puheenjohtaja Juha Sipilä, varapuheenjohtajat Riikka Manner ja Juha Rehula, puoluesihteeri Timo Laaninen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen, meppi Hannu Takkula, kansanedustaja Eeva-Maria Maijala, emäntä Raili Myllylä ja autoilija Matti-Pekka Parkkinen.

Albäck on merkittävä vaikuttaja Keskustan sisällä. Häntä mitä ilmeisemmin risoo puoluejohdon linjaukset ja käytännön politiikanteko ennen kevään eduskuntavaaleja.

”En ymmärrä miten voit olla niin naivi jos ei suorastaan tyhmä kun uskot että niin iso asia kun keskikaljankielto ruokakaupoissa menis läpi Keskustan päättävissä elimissä.”, Albäck kirjoittaa.

Mitä itse olutasiaan tulee, olen Albäckin kanssa samoilla linjoilla. Toivon, että keskiolutkielto ei enää vastaisuudessa tule menemään läpi Keskustan päättävissä elimissä. Sen sijaan kansalaisten ja äänestäjien kannalta huolta aiheuttaa se, että eikö vaaliohjelmaa olekaan käsitelty demokraattisesti eri puolue-elimissä. Kirjoitinkin vastineessani Suomenmaa-lehdelle:

”Nyt näyttää siltä, että Keskusta on pyörtämässä kantansa vaaliohjelmaan kirjattuun tekstiin. Se on hyvä. Mitähän muuta ohjelmassa menee vielä uusiksi ennen kuin pääsemme vaaliuurnille?”
 
Lasken Albäckin minuun kohdistuvan nimittelyn kuuluvan Pohjanmaan rantaruotsalaiseen uhoamisperinteeseen. Se ei heilautua minua mihinkään suuntaan. Olen kuullut sitä ennenkin.

Sen sijaan tunnen myötätuntoa Albäckiä kohtaan hänen kamppailussaan oluen puolesta.  Hänen lauseensa ”taistelin itse kun leijona 1988 kun otetiin keskikalja takaisin omassa kunnassani” saa minut erityisen hyvälle mielelle. Sen johdosta tulen lähettämään oluttaistelun todelliselle veteraanille Peter Albäckille kutsun istahtaa hetkeksi olutlasin äärelle pohtimaan, miten me yhdessä voisimme tehdä työtä suomalaisen oluen hyväksi ja kohtuukäytön edistämiseksi nykyistä paremmin.

Heikki Kähkönen
puheenjohtaja
Olutliitto ry

PS. Julkaisen tämän kirjoituksen ja samalla myös Peter Albäckin Messenger-viestin kokonaisuudessaan siitä syystä, että minulle viestin lähettänyt Albäck on valtakunnallisesti tunnettu poliitikko ja merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. En ole tavannut häntä koskaan, joten meillä ei ole minkäänlaisia henkilökohtaisia tai ammatillisia yhteyksiä. Haluan tällä myös osoittaa, että nyky-Suomessa poliittista vaikuttamista tapahtuu monella tasolla ja ennen kaikkea monella tyylillä. Ahlbäckin harjoittama tyyli ei tehoa ainakaan minuun.

Heikki Kähkönen

-------------------------------------------------

Peter Albäckin viesti Heikki Kähköselle Messenger-viestipalvelussa torstai-iltana 11.12.

Katoin että olit kirjoittanut pitkän kommentin Suomenmaahan. Uskois että noin isokiihko kun sinä jo pitäis tietää miten päätöksenteko tapahtuu Keskustassa. Taidat kuitenkin olla aika törppö jätkä kun uskot että muutama kukkahattutädin laatima päihderaportti onnistuisi saamaan keskikaljan pois Suomen kaupoista. Päätöksenteko tapahtuu Keskustassa ensin puoluehallituksessa missä päihderaportti ei ole virallisesti edes hyväksytty ja sitten puoluevaltuusto pitää vielä hyväksyä ehdotuksen. En ymmärrä miten voit olla niin naivi jos ei suorastaan tyhmä kun uskot että niin iso asia kun keskikaljankielto ruokakaupoissa menis läpi Keskustan päättävissä elimissä. Taistelin itse kun leijona 1988 kun otetiin keskikalja takaisin omassa kunnassani. Koita nyt ensin ottaa selvää asioista ennen kuin seuraavan kerran annat jonkun jujuttaa sinut näin totaalisesti. Lue meidän puolueohjelma kunnolla niin huomaat että meillä on vähän isompia asioita tekeillä kun plantrata keskikaljaa vedellä. Terveisin Peter Albäck, Keskustan Puoluehallituksen jäsen ja Centernin toiminnanjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Saarikko on ainakin vielä samalla linjalla eilisen haastattelun perústeella. (Toivola, Wallin ja Saarikko) Kova on uho gallupsuosikin piirissä ja näkeehän sen jo uusissa ehdokkaissa tuuliviirien osoittaessa samaan suuntaan. Luoja Suomea varjelkoon tästä agraarisuuntauksesta.
Paremmin puolueen sinänsä toivottava Suomen maaseudun asuttavana säilyminen toteutuisi ohjelmalla viinit ja A-oluet ja paikallisten pienpanimoiden tuotteet alle 500 neliömetrin myymälöihin poislukien ABC:N kaltaiset megaketjut pienine myyntikojuineen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puhutaan siis edessä toista ja takana haukutaan jos on reagoitu väärin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, tuosta ei selvinnyt taisteliko Albäck keskikaljan puolesta vai sitä vastaan kuin leijona.

Aika paha homma joka tapauksessa, että tuollaisia kaljataistelijoita tarvitaan.

Elijas Bijur

Kepu ja tietenkin kepulainen pettää aina! Se myy maansa vaikka venakoille, jos ne vaan maksavat kunnolla. Ja ovat hyvä pataa kaikkien kanssa ja joka suuntaan, jos vain siitä on itselle hyötyä.

Taisi työmies Putkonen osua kohdalleen kun uskalsi ehdottaa, että taloliset maksaisivat itse eläkkeensä kuten muutkin yrittäjät ja palkansaajat! Pisteet persuputkoselle!

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Outoa.

Puoluehallituksen esityksestä täysin vastaava keppanakieltolinjaus hyväksyttiin Keskustan puoluekokouksessa kesällä 2014.

Puoluekokous on korkeampi elin kuin puoluevaltuusto. Vaikea ymmärtää, mitä Albäck tarkoittaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo
Matias Härkönen

Minusta Lasse Männistö sanoi asian hienosti twitterissä.

"#kokoomus haluaa ohjelmilleen näkyvyyttä, #keskusta ohjelmien tullessa julki sanotaan "miina", "vuoto" ja "paljastus" http://yle.fi/uutiset/7796658 "

Esa Laitinen

Kepugate ei voi tunnustaa tosiasioita, koko johtokaarti on suunnitellut keskaria Alkoon. Toden totta Jonea siteeraten, varpaat savessa ja pää jäässä. Kyllä taas nähtiin kepu on kieroin puolue Suomessa !

Olavi paloneva

Muka joku vaikuttaja En ole koskaan kuullut nimeä Albäck ,olen sentään seurannut keskustapolitiikkaa 50 vuotta.Kaikki pyrkivät hyötymään julkisuudesta jopa tuiki tuntemattomat toimittajat.

Olavi paloneva

Puoluehallituksen jäsennyys ei tee Albäcistä mitään puoluejohtajaa.

Toimituksen poiminnat