Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Olutharrastajan kipukynnys on ylitetty

Suomalaisen oluenystävän harrastuksesta on tehty kallista huvia. Laadukkaat kotimaiset pienpanimotuotteet ja ulkomaiset tuontioluet alkavat olla jo monille harrastajille liian kalliita. Oluennautiskelija joutuukin tasapainoilemaan arvo-oluiden ja perustuotteiden välillä. Yhä useampi hinnaltaan arvokas käsityöolut kulkeutuukin harrastajan hyllyyn tai kellariin joko nettikaupan kautta tai Tallinnan-tuliaisena.

Päivittäistavarakaupassa kuluttaja saa maksaa kotimaisesta pienpanimo-oluesta 4-5 euroa, jopa enemmän. Anniskelussa hinnat ovat vähintään kaksinkertaiset.  On jo tavallista, että samainen pienpanimo-olut tai vastaava tuontituote maksaa pubin tiskillä 15-20 euroa litralta. Näin kalliit hinnat eivät ole enää kuluttajan, valmistajan tai anniskelutoimintaa harjoittavan ravintolayrityksen kannalta järkeviä millään mittarilla mitattuina.

Suomessa myydystä oluesta vain 15 prosenttia kulkee ravintolakanavan kautta.  Oluen korkea verotus ja valtionhallinnon harjoittama ravintoloiden kurjistamiskäytäntö ohjaavat olutharrastusta sosiaalisista nauttimistilanteista kotisohville ja yksityisasuntoihin.

Makuihin ja laatuun perustuvasta sekä erityisesti kohtuullista käyttöä edistävästä harrastuksesta muodostuu yhdessäolon ja makujen vertailun sijaan omissa nurkissa nyhjäämistä. Sosiaalinen media ja netin keskustelupalstat korvaavat yhteiset aistikokemukset ja myönteiseen olutkulttuuriin liittyvät arvokkaat keskustelut.

Ainoaksi keinoksi jää oluen valmisteveron (alkoholiveron) harkittu ja vuosittainen laskeminen ensi vaalikaudella. Alkoholilain uudistuksessa on otettava huomioon myös tavallisten ja määrällisesti kohtuullisesti olutta nautiskelevien kansalaisten etu.  Suomalaisella kuluttajalla on oltava oikeus kohtuuhintaiseen ja maukkaaseen lähiolueen tasapuolisesti maan eri osissa. Siksi kaupoissa myytävien oluiden ja muiden käymistuotteiden prosenttirajaa on nostettava nykyisestä 4,7:stä vähintään 7,0 prosenttiin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Olutliitto ry:n puheenjohtaja, joka ei juo maitoa tai kahvia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Eikös tuohon sais EU rahaa? Nehän on innokkaita rahoittamaan tuollaisia kulttuuri hankkeita. Sitten pitää vetää oikein olantakaa että saadaan tää suomen talous pyöriin. fantsua!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei kai 7% olutta juoda maun takia ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Juoko joku esimerkiksi Portereita nopean kännin takia? Melko suuri osa arvostetuimmista laatuoluista on selvästi yli 4,7% vahvuisia. 7% on ihan luonnollinen vahvuus esimerkiksi voimakkaille tummille oluille. Harva niitä juo humalahakuisesti korikaupalla. Itseasiassa Suomen pitkäikäisin olutklassikko Koffin Porter on vahvuudeltaan 7,2%.

Jonne Sirén

En juo olutta, mutta juon 40-58% "tuhkakupin pohjan" makuisia Islayn turvesavuviskejä - ja vain ja ainoastaan maun takia. Vastaavia blendiviskien makua en taas voi sietää.

Edit: Saksassa Prismaa vastaavan kaupan maitohyllyn vierestä saa peruskeittona tunnetun Laphroaig 10 yo putelin 28 E, Suomessa 50. Lagavulin 16 yo 38 E, Suomessa +70 E. Jos jano yllättää Saksanmaalla myöhään iltasella, saa "kymppikeiton" kiskalta 34-38 egeen. Ja jotta pysyy edes jossain määrin aiheessa, puolen litran Paulaner ölppäputeli halvimmillaan 1.2 egee.

(molemmista laaduista saa väärinkäytettynä seuraavaksi aamuksi skottilaisten pakanajumalien langettaman hyvin kivuliaan rangaistuksen)

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

"Ei kai 7% olutta juoda maun takia ?"

Etupäässä juuri siksi, niin minä kuin kaverinikin. Jotkut juovat varmaan myös humaltuakseen, sillä onhan oluella miellyttävämpää vetää lärvät kuin esimerkiksi Lasolilla.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Blogin otsikko ei pidä paikkaansa ainakaan minun osaltani. Olen varsin tyytyväinen olutharrastaja, jolle etenkin tarjousten mustan karhun keskiolutlaatu käy varsin hyvin, ellei erinomaisesti. Niin sanotut vahvat/pilatut oluet (7-8 %) ovat suoraan perseestä tai ainakin virtsarakosta. Itse en koske niihin.

terveisin,
nimimerkki: Kipukynnys edelleen varsin kaukana
K.H.P.V:
http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eikö alkoholiveron alennus suosisi suhteessa ns. bulkkioluita? Mitä kalliimpi olut, sitä vähäisempi veron osuus on loppuhinnasta.

Toisin sanoen puheet siitä, että alkoholiverotuksen laskeminen edesauttaisi suomalaista olutkulttuuria ovat panimoliiton propagandaa.

Pienpanimot eivät veronalennuksesta samalla tavoin hyötyisi, siitä voisi olla jopa haittaa Hartwallin kaltaisten suurten yritysten saadessa suhteessa enemmän kilpailuetua.

Toimituksen poiminnat