Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Pienpanimo piristäisi Kymenlaakson matkailua ja ruokakulttuuria

Suomeen on syntynyt parin viime vuoden aikana jopa kymmenkunta pientä käsityöpanimoa. Uusia panimoita on perustettu erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelle maakuntakeskuksiin sekä maaseututaajamiin, mutta  Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa käsityöpanimoita ei ole.

Suomessa on tällä hetkellä noin 40 käsityöoluita valmistavaa pienpanimoa. Määrä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin EU-jäsenyyden myötä käynnistyneellä pienpanimokulttuurin aikakaudella. Itse asiassa elämme jo pienpanimoaallon toista vaihetta, jossa erityisesti nuoret tekijät ja yrittäjät ponnistavat esiin.

Pienpanimokartta ei kuitenkaan jakaudu maan eri osien välillä tasaisesti. Varsinkin Kaakkois-Suomi tuntuu kulkevan muuta maata hitaammin olutkulttuurin kehityksessä. Itäisen Suomen ainoat pienpanimot ovat Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kiteellä. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnista pienet panimot puuttuvat kokonaan.

Hyviä oluita valmistavalla pienpanimolla olisi loistavat toimintaedellytykset Kouvolan, Kotkan ja Lappeenrannan talousalueilla. Kaakkois-Suomessa on omaleimainen ja elävä ruokakulttuuri sekä runsaasti turisteja ja matkailuosaamista. Ne tukevat käsityöluiden valmistamista ja markkinoita.

Monipuolisten ravintolapalvelujen ohella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa on pitkä ja vahva olutosaamisen perinne. Kotka, Hamina ja Lappeenranta ovat vanhoja panimokaupunkeja, joissa oluenpanoa on harjoitettu jopa aivan viime vuosikymmeniin ja vuosiin saakka.

Esimerkiksi Korialla toimi sotavuosiin asti Kymin Osake-Panimo. Entisellä Kotkan Höyrypanimolla on vankka asema koko Suomen oluthistoriassa. Takavuosina ihmiset olivat ylpeitä paikkakuntansa omasta oluesta.

Pienpanimo piristäisi Kymenlaakson matkailua sekä lähiruokakulttuuria. Oman maakunnan viljaraaka-ainetta käyttävällä panimolla olisi myös työllistävä vaikutus.

Myös olutharrastus ja uusien olutmakujen kokeileminen ovat menneet vauhdilla eteenpäin Kymenlaaksossa. Tästä osoituksena on tänä viikonloppuna järjestettävä Kouvolan pienpanimofestivaali, joka kokoaa hyvien olutmakujen ystäviä koko maakunnasta.

Kymijoki Beer Festivalin Kaiku-teemaolut on valmistettu Länsi-Suomessa. Nyt vain jäämme odottelemaan, joko ensi vuonna tapahtumassa saadaan maistaa paikkakunnan omaa olutta.


Kirjoitus liittyy Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkösen puheenvuoroon Kymijoki Beer Festivalilla Kouvolassa 8.8.2014. Vuonna 2000 perustettu Olutliitto ry on oluenkuluttajien valtakunnallinen etujärjestö, joka edustaa Suomea Euroopan Oluenkuluttajien Liitossa, EBCU:ssa. Olutliiton tehtävänä on puolustaa oluenkuluttajien oikeuksia sekä vaalia olutkulttuuria toimien oluen monipuolisen tarjonnan säilymisen puolesta. Liitto toimii myös oluenkuluttajien äänitorvena lainsäätäjien ja alkoholielinkeinojen suuntaan. Olutliitossa on 33 rekisteröityä jäsenyhdistystä, joissa on yli 2000 jäsentä. www.olutliitto.fi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Suomihan on historiallinen olutmaa, josta juhlajuomaamme on viety ulkomaillekin.
Kieltolakipoliitikot ovat näivettäneet panimotoiminnan, keksien mitä hienompia tapoja rajoittaa oluen saantia. Esimerkiksi meille vieraaseen viininkäyttämiseen on suhtauduttu paljon sallivammin, esimerkiksi ulosmyynti on sallittua.

Ja mainos vielä:
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut ovat tänään Lauantaina.

Sahdinvalmistuksen 23. Suomenmestaruuskilpailu 2104 Espoossa 13:00 - 17:30

Teema: Metropoli, stadi ja stadin slangi
Aika: Lauantai 9. elokuuta 2014
Paikka: Hotelli Lepolampi, Kivilammentie 1, 02820 Espoo

Toimituksen poiminnat