Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Viro paikkaa viinarallilla talouttaan

Viro aikoo nostaa ensi vuoden alusta alkoholijuomien valmisteveroa 15 prosentilla nykytasosta, uutisoi Ilta-Sanomat. Lehti kirjoittaa ”isosta korotuksesta”, mikä on vain osatotuus. Korotuksella on merkitystä Viron kansantaloudelle, mutta suomalaisten viinarallia se ei tule hillitsemään lainkaan. Hintaero Suomen ja Viron välillä jatkuu lähes entisellään.  

Täytyy vain onnitella Viron valtionvarainministeriötä oivasta verosuunnittelusta. Viidentoista prosentin korotuksella kilahtaa sievoinen määrä tuiki tarpeellisia lisäeuroja lähes tyhjyyttään huutavaan valtionkassaan. Ilta-Sanomat mainitseekin, että kolmannes Viron alkoholiveron tuotosta tulee viinarallista.

Viron parlamentti on aiemmin päättänyt, että alkoholin valmisteveroja nostetaan maassa vuosittain 5 prosentilla vuosina 2013–2016. Nyt suunniteltava 15 prosentin korotus nykytasoon vastaa käytännössä vain 0,40 euron hinnankorotusta olutsalkkuun ja 0,50 lisää puolen litran viinapulloon. Se ei tunnu suomalaisen kukkarossa missään.

Otetaanpa pari käytännön esimerkkiä:

OLUT. Oluen vero on Virossa 6,28 snt (cl 100 %:sta alkoholia litrassa tuotetta). Korotuksen jälkeen veroa tulisi lisää 0,942 snt eli verotaso nousisi 7,222 senttiin (Suomi 32,05 snt).

Näin ollen 24 tölkin Karhu 5,4 % -olutsalkun ulosmyyntihinta Tallinnan satamassa nousisi 12,99:sta 13,35 euroon. Mainittakoon, että Suomessa pelkästään alkoholivero samasta pakkauksesta on 13,70 euroa ja myyntihinta Alkossa 47,00 euroa.

VIINA. Väkevien vero Virossa on 16,43 snt. Korotuksen jälkeen veroa tulisi lisää 2,4645 snt eli verotaso nousisi 18,8945 senttiin (Suomi 45,55 snt). Tallinnan satamassa 4,99 euron Vergi 40 % -viinapullon hinta nousisi 5,48 euroon. Suomessa pelkkä alkoholivero on 9,11 euroa ja puoli litraa Saaremaa Vodkaa maksaa Alkossa 14,99. euroa.

Kun prosentit muutetaan euroiksi ja senteiksi, muutoksella ei ole mitään vaikutusta viinarallin jatkuvuuteen tai alkoholijuomien hintaeroihin Suomen ja Viron välillä. Viinarallin perustana on yksi maailman kovimmista hintaeroista alkoholin kuluttajahinnoissa ja juomien verotuksessa kahden naapurimaan välillä. Toki vuoden loppua kohti viinaralli vain tällaisista uutisista kiihtyy entisestään. Siitä pitävät myös laivayhtiöt ja Tallinnan sataman jobbarit mainoskampanjoillaan huolen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Todella hieno veto Viron hallitukselta. He siis uskovat Suomen edelleen korottavan verojaan. Niin uskon minäkin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Peruspalveluministeri ehti jo kiittelemään tätä nostoa. Hieno homma virolaisten kannalta. Suomalaisten osuus Virossa myytävästä alkoholista tuskin tekee muuta kuin kasvaa tästä pikkuruisesta korotuksesta huolimatta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Aikoinaan ei pidetty mitenkään vääränä, että Britti-imperiumi rahasti oopium kaupalla Kiinassa. Nykyään ei nähdä eettistä ongelmaa siinä, että Viro ja Suomi rahastavat viinakaupalla. Eettisesti oikein olisi luopua alkoholin monopoleista ja erityisverotuksesta kokonaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikissa maissa on valmisteveroja tislatuille alkoholituotteille. Virossa ei kuitenkaan ole monopolia.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#2
Virolaiset ovat mukavaa porukkaa.

Pitäähän Suomen niitäkin tukea. En tunne yhtään kreikkalaista ja niitäkin tuetaan Suomesta miljarditolkulla vastoin kaikkia sopimuksia.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Virolla on kuitenkin riippana Venäjä. Eivät virolaiset voi määrättömästi verojaan nostaa tai sitten lähtee tulemaan itärajan yli tavaraa Viroon. Kukahan taikoisi järjen Suomen päättäjiin?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Virolla on sama riippa kuin Suomella. Eli venäjän suhteen Suomi ja Viro ovat täysin samalla viivalla.

Viro on EU:n ja EURO:n jäsen kuten Suomi. Ei eroa.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

En tiedä asiasta muuta kuin että muutama vuosi sitten (ei lähdetietoa tähän hätään, jaksa kaivaa) Viron sos ministeri tai vastaava lausui asiasta tyyliin "ei me voidan sitä veroa kovin paljoa nostaa kun on toi Venäjä tossa vieressä". Luulen että tarkoittaa sitä ettei Virolla ole vapaan markkinatalouden Suomen kaltaista naurettavaa rajoitusta paljonko Venäjältä voi sitä juomaa tuoda.

Toisaalta voin myös olla väärässä.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Eli siis virolaiselle kauppiaalle sekä suomalaiselle (tanskalaisomisteiselle) kaljatehtaalle jää korillisesta Tallinnassa myytyä suomalaista Karhua verojen jälkeen kymmenkunta euroa.

ja suomalaiselle monopolikauppiaalle ja samaiselle tehtaalle Suomessa myydystä korillisesta jää 33 euroa ja risat. Onko kuljetus Suomesta Suomeen kalliimpaa kuin Suomesta Viroon?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onko kuljetus Suomesta Suomeen kalliimpaa kuin Suomesta Viroon?"

Järjenkäyttö ei ole hallituksemme vahvimpia ominaisuuksia.

Toimituksen poiminnat