Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Oluen ystävällä oltava oikeus nauttia oluensa ravintolassa

Onnittelen heti aluksi 4. heinäkuuta 25 vuotta täyttävää  Suomen Olutseuraa suomalaisen oluen hyväksi tehdystä työstä. SOS ry:llä on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen olutkulttuurin kehittymiseksi nykyiselle topeliaanista kohtuukäyttöä, monipuolisia makuja edistävälle sekä laajoja valikoimia mahdollistavalle tasolle.

Neljännesvuosista on pitkä taival olutharrastajan elämässä. Harva muistaa, kun SOS ry perustettiin vuonna 1989, Suomessa tapahtui olutvallankumous: Alko toi vuoden aikana myyntiinsä peräti 20 uutta ulkomaista keski- ja nelosolutmerkkiä sekä lisenssivalmistukseen kuusi olutta.

Ennen kaikki – niin maahantuonti, valmistus kuin myyntikin – tapahtui viinamonopoli Alkon luvalla. Elimme oluen säännöstelyn ja kontrollin aikaa. Keskioluen myynti- ja anniskelu oli kiellettyä lukuisissa Suomen kunnissa. Tänä päivänä oluenkuluttajalla on mahdollisuus valita suosikkinsa jopa satojen oluiden valikoimista, mutta olutkeskustelua leimaavat yhä käsittämättömät kiellot ja rajoitukset.

Neljännesvuosisadan aikana meille on kasvanut kokonaan uusi olutharrastajien sukupolvi. Tämän päivän olutharrastaja hakee vaikutteensa kansainvälisestä ja uusia makuja korostavasta craft beer -kulttuurista. Innovatiivisuus ja rohkeat kokeilut asettuvat jopa tärkeämmiksi kuin pubien ja baarien sosiaaliset ympäristöt sekä perinteiset valmistustavat.

Suomalainen rajoituksiin perustuvalla alkoholipolitiikalla on saatu muutamassa vuodessa viralliset kulutustilastot laskuun. Oluen kotimaanmyynti on vähentynyt, ja tämä on tapahtunut erityisesti ravintoloiden kustannuksella. Tilalle ovat tulleet Viron viinaralli ja laatuoluiden nettikauppa.

Oluen myynti ravintoloissa on romahtanut. Vain 15 prosenttia Suomessa myydystä oluesta nautitaan anniskelupaikoissa. Vuosituhannen vaihteessa ravintoloiden siivu olutmyynnistä oli vajaat 30 prosenttia ja 1990-luvulla jopa lähes puolet. Olutharrastajat on ajettu nauttimaan juomansa kotisohville, samalle viivalle panimojuomien suurkäyttäjien kanssa.

Monet olutseuroista ovat syntyneet olutravintolan tai paikkakunnan oman baarin ympärille. Hyvällä ravintolalla ja sen asiantuntevalla palvelulla on asiakkaille suuri sosiaalinen merkitys. Olutravintolat ovat olutseuralaisten olohuoneita, ja sellaisina ne on myös pidettävä.

Nykyiselle hinta- ja veropolitiikalle on tullut katto vastaan. Laatulouiden harrastamisen kipukynnys on ylitetty. Jopa 10–15 euron hinta kotimaisesta pienpanimo-oluesta tai tuontituotteesta ravintolassa ei naurata ketään – ei oluen myyjää tai valmistajaa, olutharrastajasta puhumattakaan.  Oluenkuluttajilla on jatkossa oltava mahdollisuus nauttia kohtuuhintaista olutta tasokkaissa olutravintoloissa, hyvässä seurassa ja ammattilaisten anniskelemana.

Kirjoitus on Olutliiton puheenjohtajan Heikki Kähkösen kolumni OlutPOSTI 2/2014 -lehdessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Alkoholiveron alentaminen veisi valtavasti työpaikkoja Virosta.

Ymmärtääkseni Suomen valtio haluaa tukea Viroa ja maksaa kunniavelkaansa Neuvostoliiton ajoilta.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tolkuttomia on hyvien oluiden hinnat, kieltämättä.

Yritin taannoin keskittää oluenjuontiani merkkeihin, joita saisi alle 4€ litrahinnalla. Mieluummin sitä on lähinnä sitten kuitenkin juomatta koko olutta. Kahdeksan egen mielenkiintoinen tuoppi saa baarissa jo hymyilemään, näin halpa!

Kauheita eroja myös baareissa. 1000 IBUn Mikkeller maksoi Kaislassa ainakin tuplaten verrattuna turkulaisen Cosmin Comic Cafen puteliin, joka ei sekään mikään halpis ollut.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tänään tuli telkusta hyvä uutinen sentään, jonka mukaan Alko alkaa ottaa valikoimiinsa pienpanimo-oluita ilman että niiden tarvitsee kyetä jakelemaan valtakunnallisesti. Tätä on odotettu jo monta vuotta. Kohta kannattaa pistäytyä Alkoissa ympäri maan huvikseen, bongailemassa paikallisia herkkuja.

Toimituksen poiminnat