Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Hallituksen on laitettava alkoholilain muutos jäihin

Keskeisten hallituspuolueiden puheenjohtajien ja ministerien vaihdokset vievät pohjan pitkään valmisteilla olleelta alkoholilain kokonaisuudistukselta. Nyt on aika viheltää peli poikki. Lakia valmistelevat ministerit, Susanna Huovinen (sd.) ja Paula Risikko (kok.), eivät ole puheenjohtajapeleiltään ehtineet paneutua asiaan riittävällä tarmolla.

STM:n, hallituksen ja eduskunnan väliä kuukausikaupalla seilannut alkoholilaki on palautettava kokonaan uuteen valmisteluun ja siirrettävä käsiteltäväksi seuraavien vaalien jälkeen. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ei ole ehtinyt tarttua valmisteluun riittävän hyvin, sillä hänen aikansa on viime viikkoina mennyt huonosti päättyneen ministeritoverinsa Jutta Urpilaisen (sd.) puheenjohtajakampanjan vaalivankkureiden vetämiseen.

Huovisella on karu paluu arkeen puolueen vaalikentiltä. Alkoholilaki pitäisi saada kiireen vilkkaa ministeriössä lausuntokierrokselle, jotta asia etenisi edes jollakin tavalla käsittelyyn vielä ennen kesälomia. Huovisella on myös kosolti muutakin mietittävää, sillä SDP:n puheenjohtajavaihdos ja työskentely uuden puheenjohtajan Antti Rinteen poliittisessa ohjauksessa sekä tuleva ministerikierrätys aiheuttanevat omat paineensa asioiden kunnolliselle hoitamiselle.

Ministeri Huovisen huolta ja taakkaa ei suinkaan vähennä se, että hänen aisaparinsa, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, joutuu uhraamaan suuren osan tarmostaan ja työajastaan Kokoomuksen puoluejohtajapeliin. Vielä kun samaan hengenvetoon ministeriön virkamiehet kirjoittavat parhaillaan hallitusohjelmaan sisällytettyä uutta raittiustyölakia, jonka valmistelu ja poliittinen käsittely ovat vielä aivan alkutekijöissään, riittää Huovisella puheenjohtajapelin jumiuttaneessa STM:ssä puuhaa ja sukkuloimista.

Myös EU-vaalit hidastavat koneistoa, sillä yksikään puolue ei halua profiloitua tällä hetkellä modernin alkoholikulttuurin vastustajaksi, kristillisdemokraatteja ja keskustan vanhoillislestadiolaista siipeä lukuun ottamatta. Ministereiden ja euroehdokkaiden kannattaa pitää suunsa supussa eurooppalaisen vapaamman alkoholipolitiikan vastustamiseksi ainakin vaali-iltaan saakka.

Vastustus eduskunnassa holhoavaa alkoholipolitiikkaa ja tehottomia verojenkorotuksia vastaan on kasvanut tuntuvasti viime kuukausina. Eduskunnassa on jo käsittelyssä pienpanimoiden oluiden myynnin vapauttamiseen tähtäävä lakialoite, ja ennakkotietojen mukaan myös toinen olisi tulossa lähiaikoina. Lisää esityksiä ja vaatimuksia liberaalimman alkoholipolitiikan puolesta on odotettavissa myös Kokoomuksen ja Vihreiden puoluekokouksissa kesäkuussa.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on jo saavuttanut ohjelmassaan asettamat tavoitteensa, sillä uusi alkoholimainontaa koskeva lainsäädäntö astuu voimaan vuoden 2015 alusta. Niinpä vajavaiselle poliittiselle käsittelylle jäänyt alkoholilain kokonaisuudistus pitäisi laittaa jäihin ja siirtää seuraavan eduskunnan harteille.

Uusi pääministeri tekisi järkevän teon ottaessaan aikalisän alkoholilain kokonaisuudistuksen käsittelyssä. Asian voisi hoitaa nätisti ns. minihallitusohjelmaa laadittaessa. Lain säätämisen siirtäminen vaalien yli olisi järkevä askel kansalaisten laaja tahtoa noudattavan sekä kohtuukäyttöä ja suomalaista työllisyyttä edistävän alkoholipolitiikan suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En usko, että alkoholipolitiikan suunta Suomessa määräytyisi kovinkaan paljoa kansalaismielipiteestä. Valtiontaloudellisista syistä ainakin monet vasemmistopoliitikot tuntuvat haluavan puolustaa Alkon monopolia henkeen ja vereen.

Jos EU-yhteistyö syvenee ja Suomen turvallisuustilanne pysyy hyvänä, alkoholipolitiikka lievenee hitaasti. Jos sensijaan EU:ssa ajaudutaan kohti poliittisia hankaluuksia ja Suomen turvallisuustilanne heikkenee, alkoholipolitiikka tiukentuu jyrkästi.

Toimituksen poiminnat