Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Kohtuukäyttö nostettava raittiuden rinnalle terveyssuosituksissa

Oluenkuluttajia ja olutseuroja yhdistävä Olutliitto haluaa nostaa alkoholijuomien kohtuukäytön raittiusihanteiden rinnalle. Liiton mielestä suomalaiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita juomien alkuperästä, valmistustavasta ja monipuolisista mauista.  Määrän sijaan laadukkaat juomat ja makukokemukset nousevat kehittyvässä juomakulttuurissamme yhä vahvemmin esille.  

Tulin valituksi Olutliiton puheenjohtajaksi järjestön 15. liittokokouksessa Helsingissä 5.4.2014. Kokousväelle pitämässäni puheenvuorossani arvostelin suomalaista alkoholipolitiikkaa ja miljoonien eurojen valtionapua nauttivia raittiusjärjestöjä ehdottoman raittiuden ihannoinnista. Varsinkin olut halutaan meillä tarkoituksellisesti yhdistää mieluummin juopotteluun kuin moniarvoiseen juoma- ja ruokakulttuuriin.

Turmiolan Tommin opetusten kaltaiset ihanteet eivät ole tätä päivää. Olut ei ole portti alkoholismiin, eikä alkoholipolitiikkaa pidä tehdä kohtuukäytön kustannuksella. Kohtuulliset juomatavat pitäisi ottaa meillä huomioon aikuisväestön terveyssuosituksissa. Itse asiassa kansainvälisten tutkimusten mukaan olut päivässä on terveydelle hyväksi.

Olutliitto ja koko olutseuraväki annamme varauksettoman tukemme sosiaalisessa mediassa laajalle levinneelle Tolkkua holhoukseen -kampanjalle. Oluenkuluttajilla on jatkossa oltava mahdollisuus nauttia kohtuuhintaista olutta tasokkaissa olutravintoloissa, hyvässä seurassa ja ammattilaisten anniskelemana.

Monet olutseuroista ovat syntyneet maineikkaan olutravintolan tai paikkakunnan oman baarin ympärille. Hyvällä ravintolalla ja sen asiantuntevalla palvelulla on asiakkaille suuri sosiaalinen merkitys.

Olutkulttuurin kehittymisestä huolimatta oluen myynti ravintoloissa on romahtanut viime vuosina. Vain 15 prosenttia oluen tilastoidusta juodaan meillä anniskelupaikoissa. Viron viinaralli ja muu matkustajatuonti pudottavat ravintoloiden osuutta vieläkin pienemmäksi. Vuosituhannen vaihteessa ravintoloiden siivu olutmyynnistä oli vajaat 30 prosenttia ja 1990-luvulla jopa lähes puolet.

Liiton hallitukseen valittiin varsinaisiksi jäseniksi Mikael Baarman, Seija Heinola, Sirpa Huostila, Juhani Karakorpi, Simo Raittila ja Samuli Vapaasalo Helsingistä, Simo Hämäläinen Espoosta, Erkki Mukkila Kouvolasta, Heino Tiilikainen Porvoosta sekä Ilkka Mäkilä Tampereelta. Hallituksen varajäseniksi valittiin André Brunnsberg ja Tapio Siven Helsingistä, Tapio Lundell Lohjalta, Seppo Parviainen Tampereelta ja Jari Vaara Turusta.

Tolkun ihmisiä kaikki tyynni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Rentoraittius sisältää monta kannatettavaa tulokulmaa hallittuun alkoholinkäyttöön. Silti siinä on mukana tiukka rajoituksiin ja määräyksiin liittyvä holhousmentaliteetti mukana. Esimerkiksi väkevien ehdoton kieltoa en kannata, koska silloin joutuisimme puuttumaan lääkinnällisessä tarkoituksessa nautittavien, sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevien, päivittäisten konjakkinäkäräisten nauttimiseen.

Nautin mieluusti silloin tällöin laadukaita calvadoseja ja viskejä. En myöskään halua keneltäkään poistaa näiden jalojen juomien nauttimismahdollisuuksia.

Samoin neljän viikkoannoksen ehdoton raja on liian matala. Miehillä annosmäärä voi olla 2,0-2,5 kertaa tätä suurempi aiheuttamatta riskejä terveydelle. Naisilla terveellinen annos on noin puolet miehiä pienempi.

En kannusta ketään alkoholinkäyttöön tai tuputa juomia kenellekään. Alkoholin nauttiminen on aikuisväestölle henkilökohtainen asia, mutta kun terveellisen käytön raja ylittyy, siitä syntyy helposti lähipiiriä rasittava sosiaalinen haitta ja ongelma.

Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäyttö on hengenvaarallista ja järjetöntä. Bentsodiatsepiineista ja opiaateista on tullut monille ns. laillistettuja huumeita, joiden nappailu alkoholin kanssa aiheuttaa melkoisia ongelmia niin käyttäjälle kuin koko yhteisölle. Sekakäytön ongelma ei ratkea alkoholiveron korotuksilla tai oluen laimentamisella. Sen taustalla on syvempiä yhteiskunnallisia rakenteellisia ongelmia, jotka pitäisi pystyaä ratkaisemaan ilman turhia ja tehottomia alkoholiverojen kiristyksiä sekä myynti- ja anniskelukieltoja.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Rentoraittius ei voi olla kovin holhoava, koska se on 100% henkilökohtainen elämäntapavalinta. Valtio ei määrää eikä tee kenestäkään rentoraitista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Helpoin tapa pitää alkoholinkulutus kohtuullisena on juoda ykkösolutta. Valitettavasti kukaan ei tunnu ottavan tosissaan ykkösoluen maun kehittämistä.

Toimituksen poiminnat