Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Tullin alkoholivalvonnassa turistibussin mentävä reikä

Tulli kielsi taannoin Tallinnan-laivoilta alkoholijuomien terminaalitotoimitukset satamiin eli kävelymatkustajan on nykyisin itse kannettava tilaamansa juomat Helsingin sataman tullipisteen läpi. Käytäntö ei koske kuitenkaan turistibusseja, jotka jatkavat viinaralliaan entiseen malliin.

Tullin määräykset eivät kohtele laivayhtiöitä ja bussifirmoja yhdenvertaisesti. Käytännössä bussimatkustajat ovat samanlaisia jalkamatkustajia kuin muutkin laivaturistit. Heidän ei kuitenkaan tarvitse kantaa itse juomiaan tullin läpi, vaan kuljetuksen hoitaa bussiyhtiö. Juomat kulkevat siististi linja-autojen matkatavaralokeroissa laukkujen seassa.

Bussit ovat ottaneet hoitaakseen myös ennakkotilaukset. Esimerkiksi Ikaalisten Matkatoimisto mainostaa verkkosivuillaan, että Tallink Silja Europan risteilyllä mukana olevat matkustajat saavat jo menomatkalla bussissa täytettävikseen juomien ennakkotilauslomakkeet. Bussikuski kantaa ja pakkaa ostokset valmiiksi linja-autoon ja luovuttaa ne vasta kotipysäkillä. Kätevää.

Tämä bussimatkustajien harjoittama viinaralli on unohtunut julkisessa keskustelussa täysin. Suomesta Viroon ja takaisin kulkevat bussien tilausmatkat muodostavat yhden suurimmista kokonaisuuksista matkailuvolyymissa.

Sataman jättiviinakauppojen edessä odottavat bussirivistöt ovat jokaiselle Tallinnan-kävijälle tuttu näky. Tallinnassa on myös jo pitkään sitkeästi liikkunut huhu, että viinafirmat tarjoavat jopa erilaisia bonuksia tai jopa sulaa rahaa kuljettajille, jotka tuovat täyden autolastillisen suomalaisia turisteja myymälään asiakkaiksi.

Automatkailu Tallinnaan lisääntyy

Kaikki tilastot osoittavat, että matkustus Viroon kasvaa koko ajan. Tänä vuonna tullaan jälleen lyömään kaikki ennätykset. Erityisesti yhden päivän Tallinnan-reissujen määrä on lisääntynyt.

Tilastojen mukaan syyskuun loppuun mennessä me suomalaiset teimme tänä vuonna lähes 1,9 miljoonaa matkaa Viroon. Kasvua viime vuoteen oli 15,8 prosenttia. Päivämatkojen määrä lisääntyi 730 000:sta yli 900 000:een eli peräti reilulla viidenneksellä. Suomalaisten maassa viettämien päivien määrä 1-9/2013 oli 4,8 miljoonaa, joka keskiarvona merkitsee yli 17 000 suomalaista turistia joka päivä Virossa.

Laivojen ennakkotilauspalvelun päättymisen myötä automatkojen kysyntä on lähtenyt kasvuun. Tähän ovat reagoineet myös varustamot, jotka tarjoavat päiväristeilyjen automatkustajille huimia alennuksia sekä vapaita parkkipaikkoja autokannelta.

Viking Linen yhdeksän tunnin päiväristeily autopaikkoineen maksaa halvimmillaan kahdelta ihmiseltä yhteensä 30 euroa. Eckerö Line välittää Hertzin kautta pakettiautojen vuokrauspalveluita edulliseen hintaan. Kilpailu kovenee ja päiväristeilyjen ajat lyhenevät vielä entisestään, kun Eckerö Line tuo uuden keskipäivän vuoron ensi vuoden alusta.  

Poliitikot ja viranomaiset ovat saanet mieliinsä hetkellisen joulurauhan, kun he uskovat keksimänsä varustamoiden ennakkotilausten satamatoimitusten kieltämisen hillitsevän viinarallia. Ratkaisu on vain osoitus koko ongelman lakaisemista maton alle. Valtavan matkustajatuonnin perustana on yksi maailman kovimmista hintaeroista alkoholin kuluttajahinnoissa ja juomien verotuksessa kahden naapurimaan välillä. Ja tämä ero kasvaa vielä nykyisestä, kun alkoholijuomien valmisteveroja korotetaan jälleen ensi vuoden alussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Simo Partanen

Bussiin ei kovin paljoa voi viinoja ottaa. Kantavuudet tulee vastaan. Seuraavaksi siis poliisit ratsaa linja-autojen painoja.

Ennen oli rajoite matkustajille, että kaksi (2) laatikkoa olutta / matkustaja. Syy oli juuri paino.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

20 kg per asiakas näyttää olevan Ikaalisten Matkatoimistolla raja eli maksimissaan 40 pulloa 80 %:sta viinaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.K.> Valtavan matkustajatuonnin perustana on yksi maailman kovimmista hintaeroista alkoholin kuluttajahinnoissa ja juomien verotuksessa kahden naapurimaan välillä. ....

ooooooooo

Tässä alkoholiasiassa mitataan veljesmaiden veljeys.
Miten hinnat ja saatavuus voitaisiin sopia niin että alkoholin haitat olisivat mahdollisimman pienet.
Nyt odotetaan tekoja. Juhlapuhujat ovat lujilla.
Alkoholin haitat kummassakin maassa ovat hirvittävät.
Kohtuullisesti alkoholia käyttävät kyllä osaavat ja kykenevät hankkimaan juomansa tarvittaessa muualtakin kun rajan takaa.

Lähtemättä sen pidemmälle luettelemaan alkoholin haittoja ihmiselle ja yhteiskunnalle lainaan Wikipediasta muutaman rivin:

” Alkoholista johtuvat kuolemat ovat olleet suurin yksittäinen miesten kuolinsyy vuodesta 2005 lähtien ……

Suuri alkoholinkulutus ja siitä seuraavat lääketieteelliset ja sosiaaliset ongelmat aiheuttavat voimakasta rasitusta terveydenhuollolle. Vuonna 2005 alkoholin suurkulutuksen aiheuttamat välittömät haitat Suomessa olivat arvioiden mukaan 640-850 miljoonaa euroa.”

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Höpö höpö, se että suuri osa juo itsensä ennenaikaiseen hautaan on Suomen valtiolle vain hyvä asia. Riittää lisää rahaa vietäväksi eteläeuroopan maille, kun ei tarvitse eläkkeitä yms. ikäviä laskuja maksaa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Ei voida olettaa, että Suomen eduskunta säätää Viron alkoholiveron

Ei voida myöskään vertailla vain alkoholin hintaa maittain. Täytyy ottaa myös huomioon se, että Virossa keskipalkka on 930€/kk ja Suomessa se on 3.100€/kk.

Virossa ei ole bensa, asuminen, autot, sähkö jne. kolme kertaa halvempia kuin Suomessa, jotkut elintarvikkeet ja elektroniikka ovat jopa kallimpia kuin Suomessa. iphone 5s maksaa saman Suomessa ja Virossa eli 699€, mutta Virossa puhelinta ei saa vapaana vaan se on kytkettynä operaattoriin 24kk. Jotkut moottorisahatkin saa Suomessa pari sataa euroa halvemalla kuin Virossa.

Virolainen ei voi edes ostaa sitä edullista alkoholia omilla tuloillaan samaa määrää kuin suomalainen voisi ostaa alkoholia kotimaanhinnoillaan. Siksi virolaiset ostavat tupakkaa, bensaa ja alkoholia Venäjältä.

Toisaalta minusta on väärin kiinnittää yleensä huomio hintohin, koska alkoholiin kulutetun kokonaisrahamäärän voi pientää pienentämällä omaa alkoholin kulutustaan.

Jos juo viikossa pari saunaolutta, puolipulloa viiniä ruoan kanssa, ehkä vielä pari snapsia ja konjakin kahvin kanssa, niin jokainen voi sen laskea, että kallista se viina ei ole. Mutta jos kulutusmäärät nousevat monikertaiseksi, niin tietenkin alkoholiin kulutettava osa palkkatulosta saattaa olla huomattavakin.

http://www.stat.ee/65317

http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-12885538829...

https://www.emt.ee/sisu/-/pood/mobiiltelefonid/apple_iphone_5s_16_gb_%28emt_võrgulukk_24_kuud%29

http://www.gigantti.fi/product/puhelimet-ja-gps/ma...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Pitääkö hölmöjä lakeja noudattaa? Ei Viroa voi syyttää, jos Suomi on Hölmölä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4
Hyvä ystävä, eihän tässä kukaan syytä. Kysellään vaan millaiset nämä veljeskansojen välit todella ovat. Rakentuuko ystävyys viinabussinekseen?

Kannattaako haukkua omaa maata hölmöläksi.

Mikko Savikko

Noin puolet suomalaisten matkoista Viroon tulee matkatoimistojen kautta. Siihen joukkoon kuuluu nämä bussimatkatkin, joiden tarkkaa matkustajamäärää en tiedä. Omien havaintojeni mukaan voisin päätellä, että se on suurin osa. Luulisin sen kuitenkin olevan selvästi suuremman kuin kävelymatkustajien määrä. Busseja ei liiku muutamia, vaan määrä on usein lähes 30 per laiva.

Paavo Kymäläinen

Tallinnan viinaralliin on helppo ja yksinkertainen ratkaisu:
Citymarketin tai Prisman ja Alkon välissä oleva seinä puretaan. Viinan hinta/verotus eurooppalaiselle tasolle.
Viinaralli loppui.
Viron ja Latvian rajalla ei ole, paino sanalla EI, minkäänlaista viinankyttäys tullia.
Samoin Keski-Euroopassa, miten se voi olla mahdollista?
Vain Suomi tarvitsee kyttäysorganisaation.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Uuden Suomen uutisjutun mukaan tulli kaavailee nyt rajoituksia bussiliikenteen matkustajatuontiin. Kyseessä on vain uusien pikkuroskien lakaiseminen maton alle. Ongelman ytimenä ovat valtavat erot alkoholijuomien hinnoissa ja verotuksessa Suomen ja Viron välillä.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Uuden Suomen uutisjuttu on luettavissa täällä:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/64985-tallinnan-la...

Ja sitä peesaa nyt jo virolainen Postimees-lehtikin:
http://www.postimees.ee/2635246/soome-tolliamet-pu...

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Viro ei voi viinan hintaa kovin paljon eikä nopeasti nostaa, sillä silloin astuu kuvaan mukaan laiton alkoholi, joka voi, kuten tiedetään, olla ihan mitä vaan. Muistissa on vielä se ns. Pärnun keltainen, joka vuonna 2001 tappoi 68 ihmistä ja invalidisoi vakavasti melkein saman verran.

Toimituksen poiminnat