Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Onko lakialoite pienpanimoiden suoramyynnin sallimisesta silmänlumetta?

Onko SDP:n kansanedustajan Eeva-Johanna Elorannan lakilaoite enintään 4,7-prosenttisten pienpanimo-oluiden myynnistä suoraan panimoilta vain silmänlumetta? Olisiko järkevämpää muutta lakia niin, että kaikkien enintään 7,0-prosenttisten oluiden myynti olisi sallittua sekä päivittäistavarakaupoissa että suoraan panimoilta?

Itse asiassa koko lakialoite näyttää ulospäin silkalta poliittisten irtopisteiden keräämiseltä. Eduskunnan käsittelyyn (kaiketi vihdoin) ensi keväänä saapuva alkoholilain kokonaisuudistus mahdollisine mainontakieltoineen sekä jatkuvat valmisteverojen korotukset asettavat pienpanimotoiminnan taloudellisen kannattavuuden jo muutenkin tiukille.

Asettaako kädenojennukseksi tarkoitettu Elorannan lakiesitys kaikkien oluiden ja siidereiden - myös yli 4,7 prosenttia vahvojen - suoramyyntiä vaativat pienpanimot pakkotilanteen eteen: ota tai jätä, muuta helpotusta ei ole luvassa vai onko sillä todellista vaikutusta pienpanimoiden toimintaan?

Tyhjää parempi esitys

On toki myönnettävä, että Elorannan aloite on tyhjää parempi. Sen tavoitteena kun on poistaa panimoilta elintarvikekioskin perustamisvaatimukset. Näin juomien ulosmyynti kevenisi, kun myyntipisteen hyllyissä ei tarvitsisi nykykäytännön mukaan lojua olut- ja siideripullojen seassa ruisryynipusseja, hernekeittopurkkeja ja lihasäilykkeitä.

On tärkeää muistaa, että  meillä on jo nyt useita panimoita (ks. alla), jotka myyvät oluitaan ja siidereitään joko panimon yhteydessä tai sen välittömässä läheisyydessä olevasta myyntipisteestä. Niiden toimintaan lakimuutos ei toisi mitään uutta.

Sen sijaan sillä voisi olla vaikutusta joidenkin ravintolapanimoiden sekä 1-2 miehen nyrkkipajojen myyntiin. Totta puhuen tämäkin vaikutus olisi ensisijaisesti imagollista markkinointia kuin aidosti bisnestä kasvattavaa toimintaa.

Esimerkiksi 500 panimolla piipahtavaa vierasta vuodessa ostaisi mukaansa keskimäärin yhteensä 500 litraa olutta. Se on pieni määrä 30 000 - 50 000 litran vuosituotannosta. Litrahinnasta tulisi samalla tuottajalle kallis, kun panimolla pitäisi olla joka toinen viikko useamman tunnin ajan ukko tai akka paimentamassa vierailijalaumaa ja myymässä muutamia yksittäisiä pulloja vieraille mukaan.

Tämän kirjoituksen julkistamisen jälkeen on tullut ilmi, että kaikki uudet panimot eivät ole saaneet haluamaamansa kioskilupaa, jolloin niillä ei ole mahdollisuutta minkäänlaiseen ulosmyynnin harjoittamiseen. Siinä tapauksessa lakikaloite on perusteltu, jotta uudet ja innovatiiviset toimintansa aloittavat panimot eivät jää lupaviranomaisen mielivallan uhriksi, vaan saavat mahdollisuuden myydä edes enimmillään 4,7-prosenttisia tuotteita suoraan panimolta.

Itse poliittisesta tavoitteesta herää myös kysymys: tarkoittaako tämä lakiesitys sitä, että edustaja Elorannan ja SDP:n eduskuntaryhmän tavoitteena onkin nykyisen keskioluen (max. 4,7 %) myynnin siirtäminen Alkoon? Silloin pienpanimoiden miedon oluen ulosmyynnin sallivalla erillisluvalla olisi merkitystä, jos maitokaupasta ja marketista saisikin vain rapakaljaa ja panimon ovelta sentään keppanaa.

Alkon monopoli laajan ulosmyynnin esteenä

Koko homman pointti onkin edustaja Elorannan SDP:n verkkosivuilla esittämissä kommenteissa:
- Suoramyynnin ulottaminen yli 4,7 %: n alkoholijuomiin ei sen sijaan liene perusteltua, koska näin ollen pitäisi sallia oikeus myös muille eurooppalaisille yli 4,7 %: n oluille.
- Tällä toimenpiteellä syrjittäisiin muista jäsenvaltioista peräisin olevia tuottajia, jotka pääsevät Suomen markkinoille vain Alkon kautta ja samalla ratkaisu olisi ilmeisesti ristiriidassa Alkon monopolin kanssa.

Alkon monopoli on nykyiselle hallitukselle ja eduskunnalle niin pyhä ja koskematon asia, että sitä ei haluta missään olosuhteissa vaarantaa.

Pienpanimoiden ulosmyyntiasiaa on verrattavissa taannoiseen tilaviiniyritysten liköörin ulosmyyntiä koskevaan keskusteluun, joka päättyi nolosti. Edellisen eduskunnan aikana maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) runnoi peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) tuella hallituksessa periaatepäätöksen tilaviiniliköörien ulosmyynnin vapauttamisesta.

Alkoholilain muutoksen oli tarkoitus tulla eduskuntaan ennen kevään 2011 vaaleja, mutta toisin kävi. Suurella julkisuuskohulla vedätetty esitys osoittautui kuplaksi ja se vedettiinkin pois hallituksen agendalta.

"Jouduimme tarkastelemaan asiaa myös EU-oikeuden näkökulmasta. EU:n kannalta ei ole yksiselitteistä, että Suomessa vain kotimaiset tilaliköörit saisivat erityiskohtelun muiden jäsenmaiden vastaaviin tuotteisiin verrattuna", selvitti esityksen pikaista poisvetoa STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen haastattelussani sanomalehti Karjalaisessa vajaat kolme vuotta sitten.

Viinamonopolin purkaminen ei mahdollista

Laajemmalta kantilta katsottuna tilalikööriasiassakin kyse oli viime kädessä väkevien myynnin sallimisesta muissa kuin Alkon myyntipisteissä eli viinamonopolin osittaisesta purkamisesta.

"Mikäli loppupelissä joudumme asettamaan vastakkain Alkon monopolin ja tilaliköörit, on ratkaisu luonnollisesti aika selvä. Toivon mukaan niin pitkälle asiassa ei tarvitse mennä", Tuominen totesi.

Ja niin jäi liköörien myynti yksin Alkon harteille, koska valtiovalta ei siis halunnut lähteä testaamaan monopolin pitävyyttä (ts. purkamisen mahdollisuutta) EU-yhteisöoikeudessa.

Tilalikööriasia on nousi esille eduskunnassa myös viime syksynä. Edustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) jätti 5.9.2012 peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin vastattavaksi, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä alkoholilain muuttamiseksi siten, että tilaviinin tai sahdin vähittäismyynnin haltija voi harjoittaa myös mietojen liköörien vähittäismyyntiä. Pienpanimo-oluista joensuulainen Mäkisalo-Ropponen ei mainitse sanaakaan.

Kun lukee peruspalveluministerin 25.9.2012 antaman vastauksen, huomaa, että siinäkin asiaa perusteltiin Alkon monopolioikeuden koskemattomuudella.

Vahvat oluet kauppoihin

Pidän tärkeänä nykyisen Alkon roolia olutkulttuurin juurruttamisessa Suomeen. Pienpanimotuotteet on saatava nykyistä paremmin monopolimyymälöiden hyllyille. Mielestäni 350 Alkon myymälää, jotka ovat avoinna kuutena päivänä viikossa (ark. 9-20 ja la 9-18), ovat merkittävä juttu myyntivolyymien kannalta.

Samanaikaisesti meidän pitäisi lainsäädäntötyössä ryhtyä pohtimaan nykyistä syvällisemmin elintarvikeliikkeissä myytävän oluen ja siiderin vahvuuden nostamista 7,0 tilavuusprosenttiin. Sen toteutuminen mahdollistaisi pienpanimo-oluiden melko laajan kirjon myynnin ulos panimon yhteydessä olevasta kioskista, joista jo nyt myydään nyt enintään 4,7-prosenttisia juomia.

Niinpä odotankin eduskuntaan saapuvaksi aitoa lakiesitystä, joka sallisi myös vahvojen oluiden ulosmyynnin pienpanimoilta tilaviinin (max. 13 %) ja sahdin (6-12 %) tapaan.

------

Enintään 4,7-prosenttisia oluita saa panimolta tai sen välittomässä läheisyydessä olevasta myyntipisteestä:
Bryggeri Helsinki
Malmgårdin Panimo, Loviisa (Kartanopuodista)
Nokian Panimo
Panimoravintola Koulu, Turku
Ravintola Panimo / Beer Hunter's, Pori
Stallhagen, Ahvenanmaa
Teerenpelin Pani & Tislaamo, Lahti (ravintola Taivaanrannan yhteydessä)
Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomen helmasynti on lillukanvarsien tekemät myrskyt vesilasissa. Mitään todella merkittävää ei sitten saada aikaiseksi.

Kenelle Suomi muuten kerää ne jättiveronsa?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Byrokraateille jotka voivat niiden takia kirjoittaa raportteja toinen toisilleen joista ei kenellekään muulle mitään hyötyä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Suomen alkoholipolitiikka on takapajuista ja nurinkurista, se ei toimi missään suhteessa kuten sen voisi olettaa toimivan. On naurettavaa, että ihmiset joutuvat roudaamaan oluita Virosta tai mistä tahansa. Tämäkin jo osaltaan kertoo jotain EUn toiminnasta ja Suomen johdon suhtautumisesta ja luottamuksesta maan kansalaisiiin. Ei tarvitse tankata niitä muita syitä, tiedossa on selittelyt kyllä. Kannatan lakiesitystä, joka sallisi myös vahvojen oluiden ulosmyynnin pienpanimoilta tilaviinin (max. 13 %) ja sahdin (6-12 %) tapaan ja myös sitä, että nämä juomat siirtyisivät vähittäismyyntiin.

Käyttäjän VesaSalminen kuva
Vesa Salminen

Itse odotan koska ruvetaan ajamaan koko Alkoa ja sen harjoittamaa monopolia alas. Voi olla etten ole sitä päivää näkemässä koska odotettu elinaikani on enää rapiat kolmekymmentävuotta.On se jännä miten muissa maissa onnistuu oluen ostaminen kaupasta tai ravintolasta ja siirtyminen kotiin taikka mökille vaan täällä ei. Maa jossa hallitus suojelee monopolia ja laittaa alalla toimivat tukkurit, ravintolat ja etenkin kaupat eriarvoiseen asemaan ja tätä suojellaan lailla. Itselleni tulee tästä järjestelmästä mieleen mafia. Kiitos ja aamen.

Toimituksen poiminnat