Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Viljakkalan yrittäjät viinarallin ytimessä

Tullin näyttävä isku Viljakkalan yrittäjien tilaisuuteen paljasti viinarallin moraalisen ja kansantaloutta rapauttavan ytimen. Alkoholin luvattoman ja luvallisen matkustajatuonnin raja on kansalaisten mielissä hämärtynyt. Saatavuuden rajoittamiseen ja korkeaan verotukseen perustuva alkoholipolitiikka synnyttää jatkuvasti uusia lieveilmiöitä ja aiheuttaa viranomaisten taholta ylilyöntejä.

Facebookissa toimiva Päivän byrokraatti -ryhmä on jakanut nimeään kantavan palkinnon Suomen tullille, "joka teki suuriskun vaarallista järjestynyttä rikollisuutta vastaan". Päivän byrokraatti -tunnustuksen taustalla on Ilta-Sanomien taannoin uutisoima tulliratsia Viljakkalan yrittäjien tilaisuuteen, jossa yhdistys tarjosi laittomasti jäsenilleen Tallinnasta tuotuja oluita.

Ilta-Sanomien mukaan neljä autollista tullimiehiä saapui yrittäjäjuhlaan yhdessä poliisipartion kanssa. Viranomaiset takavarikoivat tilaisuudesta neljä laatikollista olutta. Myöhemmin tulli perusteli näyttävää iskua toteamalla, että pienikin määrä voidaan ottaa haltuun, sillä käyttötarkoitus - ei siis määrä - ratkaisee.

Uutiselle on ehditty nauraa siellä sun täällä. Tullin toimintaa on pidetty viranomaisen ylireagoimisena monien mielestä sinänsä vaatimattomassa ja hyvin tavanomaisessa asiassa. Valtavalla facebookmyllytyksellä onkin annettu ymmärtää, että oluiden, lonkeroiden ja viinan kantaminen Virosta ja niiden tarjoaminen kavereille on maantapa ja että sitä tekee jokainen, jolla on siihen vain mahdollisuus.

Tullin viesti meni perille

Koko revohkalla on kuitenkin kääntöpuolensa. Lain mukaan toisesta EU-maasta saa ainoastaan yksityishenkilö tuoda alkoholia verovapaasti omaan käyttöönsä tai esim. henkilökohtaisissa juhlissaan tarjottavaksi. Yhdistykset ja yritykset eivät voi juomia tuoda, saatika tarjota. Tullin kanta ja toiminta Viljakkalassa on ymmärrettävää, sillä rikos on aina rikos, eikä sen suuruutta voi viranomainen aina ennakolta tietää miehiä ratsiaan laittaessaan.

Sen sijaan Viljakkalan yrittäjien puheenjohtajan mukaan he eivät ole tienneet, että yhdistykset eivät saa tarjota verovapaita tuontijuomia. "Enkä usko, että muutkaan ovat. Me nyt jouduimme tästä maksamaan, mutta toivon, että tulli ja verottaja tiedottaa aiheesta jatkossa aktiivisemmin", puheenjohtaja perusteli lehdessä tekojaan.

Tiedotuksellisena manööverinä juttu onkin tullin näkökulmasta ollut erittäin hyvin onnistunut. Eivät olisi tehonneet 100 000 euron tv-kampanjat ja lehti-ilmoittelut yhtä hyvin kuin Ilta-Sanomien julkaisema uutinen. Nimittäin nyt tästä rajoituksesta tietää vähintään puoli Suomea, tai ainakin he, jotka Ilta-Sanomia lukevat ja facebookissa roikkuvat.


Viljakkala viinarallin ytimessä

Minä olisin silti viljakkalaisena ravintolayrittäjänä jokseenkin tuohtunut siitä, että tilaisuuteen kuskattiin juomat Virosta, eikä käytetty oman paikkakunnan anniskelupaikan palveluita. Suomen Yrittäjien rekisterin mukaan Viljakkalan yrittäjillä on ainakin neljä ravintolayrittäjää jäseninä. Heille ei anniskelusta ja tarjoilusta fyrkkaa herunut, kun kaverit päättivät säästää omia ja yhdistyksen rahoja tukemalla viinarallia.

Juuri tässä piilee koko viinarallin kansantaloutta ja -moraalia rapauttava ydin. Yksittäisiä tapauksia vähätellään ja juomien kuskaamista laivoilta ja Tallinnan satamasta pidetään jokamiehenoikeutena - tai jopa -velvollisuutena. Lakia rikkoen tai ainakin kiertäen jätetään yhteiset varat käyttämättä paikkakunnan pienyrittäjän eduksi, ja samalla tuetaan Tallinnan sataman viinakauppiaita.

Keskusteluissa onkin noussut esille, kuka toimi tullin vinkkimiehenä. Käräyttikö jopa joku oman yhdistyksen tai naapuripitäjän ravintoloitsija lakia rikkoneet yrittäjätoverit? Mene ja tiedä.

Silti minua yhä hieman huvittaa tämä Elliot Nessin tyyliin tehty näyttävä ratsaaminen. Ravintolayrittäjille nämä ratsiat ovat liiankin tuttuja, sillä niitä harrastavat poliisivaltion tuella myös alkoholitarkastajat. Asiassa on viime aikoina kunnostautunut erityisesti Kuopion poliisi.

Viljakkalan yrittäjien puheenjohtajan höpinät tietämättömyydestä ovat vähintäänkin yhtä huvittavia. Kyllä yrittäjäpiireissä on aika tarkkaan ja laajasti puhuttu viime syksyisestä Etelä-Karjalan yrittäjäjuhlien laittomasta Viron-viinojen anniskelusta, joka johti mm. maakunnallisen järjestön toimitusjohtajan eroon ja poliisitutkintaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomi on sairas yhteiskunta ja tullilla liikaa henkilökuntaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Verotus ja alkoholipolitiikka Suomessa on sairasta.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Hyvä huomio, Aimo Remes! Puhuin myös tästä nimenomaisesta asiasta Olutliiton ja kansanedustajien tapaamisessa pari viikkoa sitten. Kiitos muistutukssta eli blokkaan puheestani juuri tämän pätkän seuraavaan blogiini.

Toimituksen poiminnat