Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

STM ja taantumuksen alkoholipolitiikan manifesti

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään yhteenvetonsa otsikolla "Alkoholilain uudistus etenee". Selailtuani paperia ja luettuani koko joukon siihen liittyviä eri viestimien kommentteja ja huomioita, voin vain todeta, että kyseessä ei ole mikään uudistus, vaan taantumuksen manifesti. Siis: mitä uudistusta se sellainen on, joka lainsäädäntöä hyväksikäyttäen palauttaa yhteiskuntaamme sata vuotta - joiltakin osin, ainakin perustelujen mukaan jopa 150 vuotta - taakse päin?

STM:n muistio on hyvä paperi siinä mielessä, että nyt on vihdoinkin jotakin konkreettista, johon tarttua tämän hölmöjen höynäyttämiseksi tarkoitetun höpsisimin vasta-argumentoinnissa.

STM:n manifesti tuo samanaikaisesti irvokkaalla tavalla julki, kuinka raittiususkon sokaisema ja sen nimissä toimiva sekä kansanterveydellä hurskasteleva terveysmafia luo tietoisesti ja keinoja kaihtamatta tähän maahan julmaa virkamiesvaltaista kieltojen ja normien apparaattia, joka on demokraattisen yhteiskunnan suoranainen irvikuva tarkasteltiinpa sitä miltä kantilta tahansa.

Omalla ja läheisten terveydellä pelottelu kuuluu olennaisesti suomalaiseen raittiustyöhön ja alkoholipolitiikkaan. Alkoholiin liittyvissä keskusteluissa (ja nyt jo päätöksenteossa!) menevät tarkoituksenmukaisesti vierteet ja mäskit sekaisin, koska tunteet ja mielikuvat - puhumattakaan poliittisista intohimoista - asettuvat järjen ja tosiasioiden edelle.

Alkoholikeskustelumme on myyttejä täynnä. Niitä on helppo luoda ja ylläpitää. Niinpä järkevätkin kansalaiset on saatu sumutettua kokonaiskulutuksen laskemisen ja saatavuuden vaikeuttamisen harhaopin taakse. Suomessa alkoholipoliitiikan käytäntöjä ja tehtyjä päätöksiä pitäisi punnita kymmeniä vuosia väärin harjoitetun alkoholipolitiikan seurausten - siis onnistumisten, mutta myös epäonnistumisten - perusteella.

Reilu kymmenesosa Suomen aikuisväestöstä juo 50 prosenttia kaikesta alkoholistamme. Ja toinen kymmenesosa on elämäntaparaittiita tai entisiä alkoholisteja. Silti politiikkaa tehdään tämän kahden kymmenesosan ehdoilla. Kansanvaltaisessa Suomessa pitäisi lainsäädäntötyössä ottaa huomioon kansan ehdottoman enemmistön harjoittama kohtuukäyttö, eikä toimia pelkästään rapajuoppjen ja nykteristien ehdoilla. Vallitsevaa käytäntöä voisi jopa verrata siihen, että liikennelainsäädäntöä tehtäisiin kaahareiden ja rattijuoppojen sekä autoilua vastustavien elämäntapafillaristein ehdoilla.

Verotulojen maksimointiin, kokonaiskulutuksen harhaan, ravintoloiden kiusaamiseen ja keinotekoiseen kaupassa myytävien oluiden 4,7 prosentin rajaan perustuva politiikka on tullut tiensä päähän. Kansa äänestää jo jaloillaan kummallista veropolitiikkaa sekä hölmöjä rajoituksia vastaan: satamien kautta tulee tavallisten ihmisten mukana vuosi vuodelta kasvava määrä olut- ja lonkerolaatikoita, tiukkaa viinaa ja viinien hanapakkauksia.

Ottakaa nyt päättäjät päänne pois pensaasta. Tämä meininki ei ole enää kenellekään muulle kuin Viron kansantaloudelle eduksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän leppanenheikki kuva
Heikki Leppänen

Hyvin kirjoitettu! Virkamiehillä ja ministeriöillä ei tunnu olevan mitään tekemistä. Puuhastelu suunnataan olemattomiin ongelmiin. Tässä taas yksi esimerkki.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Valitettavasti olet väärässä siinä, etteikö ainakin Helsingissä liikennepolitiikkaa tehdään nimenomaan autoilua vastustavien elämäntapafillaristein ehdoilla. Miten muuten voidaan saada Helsingissä aikaan ruuhkia, kun EU:n määritelmän mukaan koko Helsinki on maaseutua. Varmaan jotain asian kanssa on tekemisessä se, että yksityisautolle (yli 90% liikenteestä) on varattu vain kaksi kaistaa kuudesta pääväylillä.

Alkoholipolitiikassa ollaan täysin pihalla. Jos suurimmassa osassa maapalloa alkoholia saa ympäri vuorokauden niin paljon kuin haluaa ja halpaan hintaan ilman merkittäviä ongelmia. Miten taas saatavuutta rajoittavissa ja korkeaa hintataoa noudattavissa maissa on vaikka mitä ongelmia?

Toimituksen poiminnat