Kantapöydässä Tukevaa asiaa tuopin ääressä.

Veroratkaisut tukevat Tallinnan erityistalousaluetta

Hallituksen kehysriihessä sovitut monet päätökset vahvistavat entisestään Tallinnaan muodostunutta suomalaistaen ostosmatkailijoiden erityistalousaluetta. Viinarallin kiihtymisen ohella meidän pitäisi ulottaa keskustelu myös muidenkin veroratkaisujen kuin alkoholiveron korotusten vaikutuksiin kiihtyvässä Viron-matkailussa. 

Suomalainen juomateollisuus on tuonut julki huolensa hallituksen kehysriihessä sovituista alkoholijuomien valmisteverojen korotuksista. Hallitus on tuomassa eduskuntaan lakiesityksen, jonka perusteella mietojen juomien vero nousisi 15 prosentilla ja väkevien 10 prosentilla.

Varsinkin panimoteollisuus sekä pienet käsityövalmistajat ovat olleet tästä esityksestä tyrmistyneitä. Eikä syyttä, onhan esimerkiksi oluen verotus Suomessa Euroopan Unionin korkein ja koko Euroopassakin Norjan jälkeen toiseksi korkein. Ja etumatkaa muihin maihin syntyy entisestään.

Vaikka alkoholiverojen korottamisen myötä viinaralli kasvaa, alkavat juomahankinnat menettää keskeisimmän merkityksensä suomalaisten tavallisten matkustajien Virosta ostamien tavaroiden ja palveluiden vaihtotaseessa. Alkoholijuomien ostaminen uhkaakin olla jo marginaalibisnestä Suomen ja Tallinnan välisessä turismivirrassa. Nyt naapurin palveluja käytetään jo melko kokonaisvaltaisesti.

Tallinnassa ilmestyvän The BalticGuide -lehden päätoimittaja Mikko Savikko arvioi pääkirjoituksessaan taannoin, että suomalaisten Viroon kantama rahamäärä on jopa miljardi euroa vuodessa.

"Virosta on tullut toinen kotimaa yhä useammalle suomalaiselle. Suomalainen kuluttaa Virossa päivässä 180 euroa", Savikko kirjoitti.

Viinan ja lonkeroiden mukana kulkevat mehut, kinkut, juustot, leivät ja makkarat, puhumattakaan silmälaseista, pöytäliinoista, verhoista ja astioista. Otetaanpa reissulla permanentti ja hoidatetaan sandaaleissa linttaan astutut lättäjalatkin. Samalla syödään sivistyneesti ulkona, jolloin säästyy rahaa kotimaan ravintolakäynneiltä.

Ahkera Tallinnan-turisti ei juurikaan käy Suomessa ravintoloissa muuten kuin piipahtaakseen oluella tai firman pikkujouluissa. Itse asiassa melko moni tuntee paremmin Tallinnan ravintolaskenen kuin Helsingin tai oman kaupunkinsa tarjonnan. Pahimman vision mukaan ravintolat ovatkin meillä kohta enää auki paikkakunnalle saapuvia turisteja ja lounasasiakkaita varten.

Talouselämä-lehti nosti tänään uutisessaan esille horeca-alojen syvän huolen yritysten edustuskulujen vähennyskelpoisuuden poistamisen vaikutuksista suomalaisten ravintoloiden ja hotellien kannattavuuteen sekä työllisyyteen. Hallitus sopi kehysriihessään, että firmoilta poistuu asiakkaiden ja vieraiden kestityksen 50 prosentin edustusvähennys ensi vuoden alusta lukien.

”Ravintoloilta lähtee leipä - Hallitus lopettaa edustusvähennykset”, Talouselämä otsikoi. 

Tuhannet suomalaiset yritykset ovat siirtäneet liiketoimintaansa Viroon. Sadat Suomeen jääneet yritykset hoitavat sen päälle vieraidensa asiakas- ja markkinointitapaamiset etelänaapurissa. Valtiontalouden kokonaisuuden kannalta suhteellisen vaatimattomalta tuntuvan yritysten edustusmenojen poistaminen tukee firmojen Viroon etabloitumista ja sieltä palvelujen hakemista entistä enemmän.

Ja niille yrityksille, jotka hoitavat asiansa Suomessa, jää toki vaihtoehdoksi vieraiden kestitseminen omissa tiloissaan, jonne joku kantaa Virosta viinat, viinit ja oluet. Ja kulkevathan samassa kassissa myös sisäfileet ja juustotkin. Oli sitten firman tilaisuuksissa tuliasviinojen tarjoaminen sallittua tai ei.

Viron-matkailu ei ole ulkomaanmatkailua, vaan Tallinna on meille eteläsuomalaisille vapaakauppa-alue, jota tuemme toinen toistaan loppuun asti miettimättä jääneillä veroratkaisuilla.

Horeca-alojen edunvalvojien olisi kenties syytä vihdoinkin herätä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Mitäpä tuohon lisäämistä. Sen verran toki, että prosessi etenee kiihtyvällä vauhdilla ja hyvä niin, koska kipukynnys maamme kulutustavaraoiden verotuksessa on jo ylittynyt pienituloisten kohdalla. Ei täällä välttämättä vielä nälkään kuolla, mutta eipä noilla tuloilla pysty elämäänkään.

Toimituksen poiminnat